Wikipedie:Článek týdne/Návrhy/Rozšířený fenotyp

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokud jste tak po založení této podstránky ještě neučinili, přidejte na konec seznamu návrhů před značku |} tento kód:
{{čt/návrh|Rozšířený fenotyp}}
název
Rozšířený fenotyp
obrázek
Soubor:Richard dawkins lecture.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na výšku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Richard Dawkins
anotace

Rozšířený fenotyp je koncept Richarda Dawkinse, který představil ve své knize z roku 1982 s názvem The Extended Phenotype. Rozšířený fenotyp lze shrnout jako veškerý vliv genů na okolní prostředí, tedy i jiné organismy. Tradičně se genům přisuzovala pouze schopnost ovlivňovat fenotyp vlastního nositele skrze proteosyntézu. Tento koncept však pojímá fenotyp nositele jen jako speciální případ rozšířeného fenotypu a rozšiřuje sféru vlivu genů i mimo tělo organismu. Geny podle Dawkinse sice přímo ovlivňují pouze genovou expresi, ale nemá podle něj smysl omezovat jejich vliv pouze na tělo nositele. Poukazuje na to, že geny jsou schopny ovlivňovat prostředí skrze chování organismu, který je nese.

Obecně jsou rozlišovány tři typy projevů rozšířeného fenotypu, a sice neživé stavby, jako jsou bobří hráze, ale i ptačí hnízda, pavoučí sítě, mraveniště, nadzemní hnízda termitů, poněkud kontroverzněji i lidské artefakty; změny fenotypových projevů jiných organismů, tj. manipulace parazity, kdy se tělo hostitele stává rozšířeným fenotypem parazita a pomáhá šíření jeho genů; a nakonec manipulace na dálku, například povyk kukaččích mláďat. Koncepce rozšířeného fenotypu bývá někdy označována za nevědeckou, případně je kritizována kvůli nepřesně definovanému pojmu „fenotyp“. Dawkins sám v úvodu knihy The Extended Phenotype uznává, že nepředkládá testovatelné hypotézy ani vědecký model, který by mohl být hodnocen z hlediska přesnosti. Spíše nabízí nový pohled na fakta a uvádí je do jiných souvislostí. Navzdory tomu existují studie, které by mohly ukazovat na testovatelnost daného konceptu.


Je-li návrh článku schválen, můžete jej přesunout na název odpovídající vybranému týdnu v roce:
nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 20. 1. 2022, 12:12 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --V0lkanic (diskuse) 11. 6. 2023, 16:39 (CEST)[odpovědět]
  2. +1Ano Jen nevím, jestli je dobré pro článek použít portrét autora, když v článku samotném jsou úplně jiné obrázky. Obecně máme v článcích týdne nejčastěji se opakující právě články o jednotlivých živočišných (nebo rostlinných) druzích a životopisné články o mužích. Proto když už tu máme jiné téma, je trochu škoda ho ilustrovat dalším portrétem muže. V článku použitá bobří hráz, schránka chrostíka nebo kukaččí mládě by mi přišly asi zajímavější, pro hlavní stranu tolik neokoukané. --Bazi (diskuse) 24. 11. 2023, 11:15 (CET)[odpovědět]