Wikipedie:Článek týdne/Návrhy/GPS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokud jste tak po založení této podstránky ještě neučinili, přidejte na konec seznamu návrhů před značku |} tento kód:
{{čt/návrh|GPS}}
název
GPS
obrázek
Soubor:GPS Satellite NASA art-iif.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na šířku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Ilustrace družice GPS na oběžné dráze bloku IIF
anotace

GPS (anglicky Global Positioning System) je globální družicový polohový systém vlastněný USA a provozovaný Vesmírnými silami Spojených států amerických. GPS umožňuje pomocí elektronického přijímače určit přesnou polohu na povrchu Země, nahrazuje tak starší metody založené na pozorování hvězd, Slunce, používání sextantu nebo triangulace. Označení GPS přešlo do obecné mluvy jako označení pro jakýkoliv elektronický systém zjišťování polohy, přestože existují další systémy (GLONASS, Galileo, BeiDou a další). Původní název systému je NAVSTAR GPS (Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System). Jeho vývoj byl zahájen v roce 1973 sloučením dvou projektů určených pro určování polohy System 621B a pro přesné určování času Timation.

Družice obíhají ve výšce 20 350 km nad povrchem Země na 6 kruhových drahách, jež jsou vzájemně posunuty o 60° a na každé dráze je 5-6 nepravidelně rozmístěných pozic pro družice. Jedna družice váží asi 1,8 tuny a pohybuje se rychlostí 3,8 km/s. Tento kosmický segment systému doplňuje na Zemi řídicí a kontrolní segment, jenž zasílá povely družicím, provádí jejich manévry a údržbu atomových hodin. Uživatelé pomocí GPS přijímače přijímají signály z těch družic, které jsou v danou chvíli nad obzorem. V České republice je nejčetnější viditelnost 8 družic, minimum pak 6, maximum 12 družic. Na základě přijatých dat přijímač vypočítá polohu antény, nadmořskou výšku a zobrazí přesné datum a čas. Komunikace probíhá pouze od družic k uživateli, GPS přijímač je tedy pasivní. Družice vysílají v pásmech, která jsou zvolena záměrně tak, aby byla minimálně ovlivněna meteorologickými vlivy.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Bazi (diskuse) 1. 2. 2024, 11:52 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. -1Ne Bylo by fajn, aby na HS byly i technické články, ale u tohoto mi chybí podrobnější a nedávnější historie. Někde taky chybí řádkové reference, což by se u DČ stávat nemělo. Kapitola Princip funkce je prázdná a jenom odkazuje na další článek. U výčtu civilních uživatelů by bylo IMO vhodné doplnit konkrétní způsoby využití (zemědělství – měření XYZ apod.).--Ján Kepler (diskuse) 11. 3. 2024, 07:00 (CET)[odpovědět]