Wikipedie:Článek týdne/2014/45

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Berlínská zeď
obrázek
Soubor:A Family Separated - Flickr - The Central Intelligence Agency.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Srpen 1961 - rozdělená rodina
anotace

Berlínská zeď byla postavena roku 1961, rozdělovala Berlín, Německo i Evropu. Stala se nejznámějším symbolem studené války. Celkově měřila 165 km (45 km s hranicí Západního Berlína, 120 km čítala hranice mezi Západním Berlínem a Braniborskem).

Její stavba započala pravděpodobně na základě výzvy Nikity Chruščova na zasedání představitelů Varšavské smlouvy konaném 3. až 5. srpna 1961 v Moskvě. Lidová komora NDR schválila moskevská usnesení 11. srpna a 12. srpna přijala ministerská rada NDR usnesení o nasazení ozbrojených sil na berlínské hranici. V noci z 12. na 13. srpna byla hranice v celé délce obsazena a obehnána ostnatým drátem. Teprve po třech dnech, během kterých nenastala prakticky žádná reakce ze strany západních mocností, započala stavba zdi.

Zeď se skládala z více částí. Vlastní zeď ležela těsně na hranici k západním sektorům (vně byly asi dva metry pozemku, ještě patřícího k východnímu Berlínu). Tato zeď se skládala z betonových, asi 3,6 metru vysokých panelů. Na východní straně se pak nacházelo rozdílně široké pásmo, skládající se z různých ochranných pásů: ostnatý drát, pás pro psy, pro pohraniční stráž, různé (i protitankové) zátarasy, a další zeď směrem na východ. Každých několik set metrů stála strážní věž.

Během existence zdi byly podniknuty mnohé pokusy o útěk. Při nich bylo zabito 136–245 lidí, přesný počet není zjistitelný. Je zaznamenáno 5075 úspěšných uprchlíků, z toho 574 dezercí.

Pád Berlínské zdi započal 9. listopadu 1989, kdy na tiskové konferenci před sedmou hodinou večer člen politbyra Günter Schabowski předčítal usnesení ministerské rady, podle něhož byly cesty i do západního zahraničí povoleny a mohly se uskutečnit přes všechny pohraniční přechody. Na otázku, od kdy toto usnesení vstoupí v platnost, odpověděl Schabowski „ihned“ (později se ukázalo, že usnesení ještě nebylo schváleno). V dalších hodinách docházelo k hromadnému návalu na berlínských hraničních přechodech, kolem 11. hodiny večer východoněmecká pohraniční stráž kapitulovala a kolem půlnoci proudily desetitisíce Východoberlíňanů přes všechny přechody do Západního Berlína.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
ostatní
rok (formát: RRRR)
2014
týden (formát: TT)
45
poznámka (k návrhu)

návrh
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})