Vzdušný přenos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vzdušný přenos je v lékařství způsob přenosu malých pevných částic vzduchem v čase a vzdálenosti.[1] Takový přenos má význam v medicíně i veterinářství. Za patogeny jsou považovány viry, bakterie nebo houby. Šíření může nastat dýcháním, mluvením, kašláním, kýcháním, vířením prachu, rozstřikováním kapalin, splachováním na záchodě nebo jinými aktivitami, při kterých vznikají kapénky nebo aerosol.

Zatímco kapénky jsou dostatečně velké, aby v krátkém čase vlivem gravitace dopadly na zem, aerosol je dostatečně malý na to, aby se po delší dobu udržel ve vzduchu a vlivem proudění byl přenášen na větší vzdálenosti (jako hranice mezi kapénkou a aerosolem je uváděno 5 μm, i když konkrétní hranice nebyla experimentálně ani teoreticky ověřena).[2] Částice aerosolu (na rozdíl od kapének) obsahují málo vody, a tak jsou náchylné na vysušení, což poškozuje mnoho typů patogenů, a tím je množství přeneseného patogenu omezeno (v závislosti na aktuálních podmínkách –⁠ v chladném a vlhkém prostředí je dosah větší).

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

V pondělí 21. září 2020 americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí revertovalo své webové prohlášení z pátku 18. září 2020, že covid-19 je přenášen vzduchem pomocí aerosolu.[3] Popírání přenosu aerosolem v CDC bylo označeno jako projev konzervativismu (existují vědecké studie dokládající přenos aerosolem).[3][4] Připuštění přenosu COVID-19 aerosolem by relativizovalo hlavní opatření (nošení roušek a rozestupy), protože aerosol může být ve vhodných podmínkách přenášen na větší vzdálenosti než 1,5 metru (6 stop) a roušky nejsou proti aerosolu účinné. Klíčovým opatřením prevence by se při možnosti přenosu aerosolem stalo větrání.[3][5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Airborne transmission na anglické Wikipedii.

  1. Siegel JD, Rhinehart E, Jackson M, Chiarello L, ((Healthcare Infection Control Practices Advisory Committee)). 2007 Guideline for Isolation Precautions: Preventing Transmission of Infectious Agents in Healthcare Settings [online]. [cit. 2019-02-07]. S. 19. Dostupné online. 
  2. Close contact behavior in indoor environment and transmission of respiratory infection. onlinelibrary.wiley.com. Dostupné online [cit. 2020-09-27]. 
  3. a b c ELFRINK, Tim. CDC reverses itself and says guidelines it posted on coronavirus airborne transmission were wrong. The Washington Post [online]. 2020-09-21 [cit. 2020-09-27]. Dostupné online. 
  4. ALLEN, Joseph G. Yes, airborne transmission is happening. The CDC needs to set the record straight.. The Washington Post [online]. 2020-09-22 [cit. 2020-09-27]. Dostupné online. 
  5. RITTER, Malcolm. Tiny airborne particles may pose a big coronavirus problem. AP NEWS [online]. 2020-09-26 [cit. 2020-09-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]