Centers for Disease Control and Prevention

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Centers for Disease Control and Prevention
Vznik1946
SídloAtlanta, Spojené státy americké
Souřadnice
Mateřská organizaceMinisterstvo zdravotnictví a sociální péče Spojených států amerických
Počet zaměstnanců10 899
Oficiální webwww.cdc.gov
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Centers for Disease Control and Prevention (zkratka CDC, česky Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí[1]) je národní institut Spojených států amerických pro veřejné zdraví. Jedná se o americkou federální agenturu spadající pod ministerstvo zdravotnictví a sociální péče. Hlavní sídlo se nachází v georgijské metropoli Atlantě.

Hlavním cílem institutu je ochrana veřejného zdraví a bezpečnosti prostřednictvím kontroly a prevence nemocí, úrazů a zdravotního postižení v USA. Institut je pověřen mezinárodní spoluprací, mj. s ministerstvem zdravotnictví České republiky. Cílem CDC je především rozvoj postupů a metod kontroly a prevence chorob. Zaměřuje se zejména na infekční onemocnění, patogeny způsobené potravinami, ochranu životního prostředí, bezpečnost a ochranu zdraví při práci, podporu zdraví, prevenci úrazů a vzdělávací aktivity určené ke zlepšení zdraví občanů Spojených států. Kromě toho CDC zkoumá a poskytuje informace o neinfekčních chorobách a postiženích jako jsou diabetes a obezita, které jsou v USA velmi rozšířeny. Institut je zakládajícím členem Mezinárodní asociace národních institucí veřejného zdraví.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [online]. Národní zdravotnický informační portál | ÚZIS a MZd ČR [cit. 2022-08-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-12-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]