Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze
ZřizovatelMinisterstvo vnitra České republiky
Vznik17. prosince 1992
Právní formaorganizační složka státu
SídloPod Táborem 102/5, Praha, 190 00, Česko
Souřadnice
Ředitelkaplk. Mgr. Ivana Ježková, MBA
Oficiální webwww.skolamv.cz
Datová schránka4zrkgbn
IČO48135453 (VR)
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze (zkratka VPŠ a SPŠ MV v Praze) je jedna ze dvou vyšších odborných a středních policejních škol v České republice, které jsou zřizovány Ministerstvem vnitra České republiky.[1][2][3][4] Sídlí v Praze 9 – Hrdlořezích a ředitelkou školy je od roku 2022 Ivana Ježková.[5]

Poslání školy[editovat | editovat zdroj]

Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze za účelem přípravy občanů k ochraně společnosti a zabezpečení dodržování právního řádu realizuje pro potřeby rezortu vnitra a bezpečnostních sborů, zejména pak Policie ČR (dále jen „PČR“), střední, vyšší a celoživotní vzdělávání.

Ve škole studují jak žáci střední odborné školy a studenti vyšší odborné školy, tak příslušníci a zaměstnanci PČR a Ministerstva vnitra (dále jen „MV“) v rámci celoživotního vzdělávání. Absolventi základních škol se mohou přihlásit ke studiu na střední odborné škole a absolvovat čtyřleté bezpečnostně zaměřené studium zakončené maturitní zkouškou. Studium na vyšší odborné škole, které je realizováno dálkovou formou, je určeno především pro příslušníky i zaměstnance PČR a další zaměstnance MV, ale i pro civilní uchazeče splňující podmínky k přijetí. Další významnou cílovou skupinou jsou policisté a zaměstnanci PČR, MV a většiny bezpečnostních sborů, kteří zde studují v kurzech celoživotního vzdělávání, zaměřených na osvojování znalostí a rozvoj dovedností v mnoha různých oblastech, včetně cizích jazyků, pedagogiky, time a stres managementu, komunikačních dovedností, utajovaných informací, informatiky, bezpečnosti, kontrol apod.

Informace o škole[editovat | editovat zdroj]

Areál Vyšší policejní školy a Střední policejní školy MV v Praze 9 – Hrdlořezích se rozkládá na ploše 13,5 ha. Se svými 64 kmenovými učebnami, 98 specializovanými učebnami, 3 tělocvičnami a vzdělávacím centrem patří k největším rezortním školám. Má celkovou kapacitu 1100 studujících a účastníků kurzů a více než 100 vyučujících. Je Fakultní školou Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.[6]

V roce 2018 bylo ke škole v Praze zřízeno odloučené pracoviště v Sokolově,[7] kterému byla Karlovarským krajem v roce 2021 poskytnuta pro potřeby zajišťování středního odborného vzdělávání v regionu samostatná budova s kapacitou při plné obsazenosti 8 tříd celkem s 208 žáky.

VPŠ a SPŠ MV v Praze je organizační složkou státu, jejím statutárním orgánem je ředitel školy. Škola má akreditaci pro odborné vzdělávání ve studijních oborech Bezpečnostně právní činnost a Přípravné trestní řízení. Dále má jako jediná instituce dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v rezortu MV akreditované "Studium pedagogiky pro učitele" a realizuje jazykové zkoušky MV z anglického, německého, francouzského a ruského jazyka na úrovních A2, B1, B2 a C1, které jsou uvedeny v Seznamu standardizovaných jazykových zkoušek pro účely systému jazykové kvalifikace zaměstnanců ve správních úřadech vydávaného MŠMT.[8] Za výuku českého jazyka pro německé policisty škola obdržela za rok 2020 Evropskou jazykovou cenu Label.[9][10]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Policejní školy MV - Ministerstvo vnitra České republiky. www.mvcr.cz [online]. [cit. 2022-12-14]. Dostupné online. 
  2. Připravují budoucí policisty. Policista. 2021-03, roč. 27, čís. 3, s. 24–27. Dostupné online. 
  3. Pomáhají nejen s jazyky. Policista. 2021-03, roč. 27, čís. 2, s. 22–23. Dostupné online. 
  4. Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze. www.infoabsolvent.cz [online]. [cit. 2022-12-14]. Dostupné online. 
  5. GLASEROVÁ, Dominika. Pražskou policejní školu ministerstva vnitra nově vede Ježková. ČT24 [online]. Česká televize, 2022-07-15 [cit. 2022-12-14]. Dostupné online. 
  6. Střední odborné školy a odborná učiliště – Středisko pedagogické praxe [online]. [cit. 2022-12-14]. Dostupné online. 
  7. PLECHATÁ, Jana. Do školních lavic v Sokolově poprvé zasednou i budoucí policisté. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2018-09-03 [cit. 2022-12-14]. Dostupné online. 
  8. Seznam standardizovaných jazykových zkoušek [online]. MŠMT ČR. Dostupné online. 
  9. Evropská jazyková cena Label | Dům zahraniční spolupráce. Dům zahraniční spolupráce | DZS.cz [online]. [cit. 2022-12-14]. Dostupné online. 
  10. Němečtí policisté se v Praze učí česky - Ministerstvo vnitra České republiky. www.mvcr.cz [online]. [cit. 2022-12-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]