Vodárenská věž (Dobřany)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vodárenská věž
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Materiálbeton
Poloha
AdresaDobřany, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Vodárenská věž se nachází v areálu psychiatrické nemocnice v Dobřanech v okrese Plzeň-jih.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V letech 1876–1880 byla v Dobřanech postaven areál Zemského ústavu pro choromyslné podle projektu architekta Josefa Benischka (1841–1896).[1] Pro zásobování nemocničního areálu vodou byla postavena vodárna, která čerpala vodu ze čtyř studní v blízkosti řeky Radbuzy do dvou vodárenských věží. Původní koncepce nemocnice počítala s 600 až 800 pacienty, ale už na přelomu 19. a 20. století přesáhla kapacitu 1400 pacientů. Tato situace si vyžádala rozšíření o nové pavilóny a také výstavbu nové vodárny. Projekt výstavby byl vypracován technickým oddělením Zemského výboru. V září 1906 výstavbu vodovodu zahájila Škodova strojírna, výstavbu věžového vodojemu bylo svěřeno pražské firmě Technická kancelář Karel Herzán.[2][3]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Vodárenská věž je válcová věžová stavba z monolitického betonu postavená na kónickém osmibokém kamenném soklu. Na válcovém dříku jsou železobetonové konzoly (systém Hennebique), na nichž je usazena válcová nádrž o objemu 250 m³. Celá vodárenská věž je 25 metrů vysoká. V kamenném soklu je na jižní straně vstup, na severní straně je okno v kamenném ostění. Sokl je ukončen římsou, na níž jsou zdobné prvky ve tvaru písmene J. Na dříku po obvodu jsou symetricky prolomena ve dvou řadách čtyři okna. V první řadě jsou dvě okna (na severní a jižní straně) zazděná, všechny mají ostění ukončené trojúhelníkovým tympanonem. Horní řada čtyř oken má ukončení ostění jednoduchou nadokenní římsou. Horní část dříku je ukončena římsou a 32 konzolami na nichž je usazen válcový plášť nádrže s osmi pravidelně rozmístěnými okny v lizénových rámech. Plechová střecha je kuželová s širokou lucernou a věžičkou. V lucerně jsou pravidelně rozmístěna čtyři kulatá okna. Na střešní římse jsou vyvedeny chrliče v podobě dračí hlavy.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie - PN v Dobřanech. www.pldobrany.cz [online]. [cit. 2019-10-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-07-15. 
  2. FA a VCPD ČVUT v Praze, INDUSTRIÁLNÍ TOPOGRAFIE. www.industrialnitopografie.cz [online]. [cit. 2019-10-07]. Dostupné online. 
  3. Vodarny-originál. www.vodarenskeveze.cz [online]. [cit. 2019-10-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-10-07. 
  4. Archivovaná kopie. www.vodarenskeveze.cz [online]. [cit. 2019-10-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-10-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]