Vlastislav Žuk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlastislav Žuk
Narození28. dubna 1924
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí1994 (ve věku 69–70 let)
?
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vlastislav Žuk (28. dubna 1924, Praha? 1994 USA) byl československý voják a příslušník výsadku Cottage vyslaného do Protektorátu Čechy a Morava americkou zpravodajskou službou OSS.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Praze 28. dubna 1924. Otec Antonín Šedivý, matka Anežka, rozená Janovská se znovu provdala za MUDr. Žuka, po němž si Vlastislav vzal jméno. V roce 1942 ukončil maturitou reálné gymnázium. Tentýž rok se neúspěšně pokusil o odchod přes Maďarsko do československé zahraniční armády. Nevyšel ani pokus odejít do zahraničí přes Švýcarsko. V roce 1944 se jako zaměstnanec brněnské stavební firmy dostal do Itálie. Pracoviště se nacházelo v blízkosti fronty, čehož využil a nechal se tzv. převalit frontou. Americké vojenské jednotky, ke kterým se dostal ho předaly do československého sběrného tábora, kde přijal nabídku na vyslání zpět do Protektorátu Čechy a Morava.

V exilu[editovat | editovat zdroj]

Výcvik prodělal u 2677 pluku OSS v Bari s výjimkou parašutistického kurzu, který prodělal v britské parašutistické škole v Brindisi v Itálii.

Nasazení[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Operace Cottage (výsadek).

Dne 19. února 1945 byl vysazen poblíž Červené nad Vltavou, odkud se začátkem května 1945 přesunul do Prahy, kde se účastnil osvobozovacích bojů.

Po válce[editovat | editovat zdroj]

Dne 18. listopadu 1945 odešel v hodnosti podporučíka pěchoty v záloze z armády. Nechal se zapsat na lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, kde studoval do roku 1948. V témže roce opustil Československo a odešel nejprve do Německa, kde pracoval ve zpravodajské organizaci Okapi řízené Františkem Moravcem. Odtud později odešel do USA. V roce 1949 mu byla odňata vojenská hodnost a byl veden jako pohřešovaný. V USA žil pod jménem Richard Gray.

Zemřel v roce 1994 v USA. Pohřben je na Olšanských hřbitovech v Praze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]