Vlajka Ohia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zlevadoprava Ohijská vlajka
Poměr stran: 8:13

Vlajka Ohia (anglicky „Ohio Burgee“), jednoho z federálních států USA, je jedinou v USA a jednou z mála na světě, která nemá obdélníkový tvar.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Skládání vlajky v 17 krocích

Je tvořena osově souměrným nekonvexním pětiúhelníkem a poměr stran je 8:13. Od žerdi vybíhá modrý klín symbolizující místní kopce a údolí, ve vlající části se nachází pět pruhů (tři červené a dva bílé) představující pozemní a vodní cesty. Pruhů je pět proto, že původní Severozápadní teritorium bylo rozděleno na pět států. V modrém trojúhelníku se nachází sedmnáct hvězd na paměť toho, že Ohio bylo v roce 1803 sedmnáctým státem přijatým do Unie, a bílý kruh s červeným středem představující jak „O" jako počáteční písmeno názvu státu, tak plod jírovce lysého (anglicky „buckeye“, srnčí oko), který je státním symbolem.[1][2] Po spuštění se vlajka skládá v sedmnácti krocích, což vyžaduje spolupráci dvou lidí.

Vlajka byla přijata 9. května 1902 a jejím autorem je clevelandský architekt John Eisenmann. Nezvyklý tvar „vlaštovčího ocasu“ je inspirován vlajkou ohijské kavalérie za občanské války.

Guvernérská vlajka[editovat | editovat zdroj]

Guvernérská vlajka obsahuje Velkou pečeť Ohia obklopenou kruhem třinácti bílých hvězd na jasně červeném poli. Stejně jako státní vlajka má celkově hvězd 17, protože v každém z rohů je další bílá pěticípá hvězda.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flag of Ohio na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]