Přeskočit na obsah

Vladimír Herčík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
por. Vladimír Herčík
Narození17. července 1917
Činěves
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí10. června 1989

ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Příčina úmrtíautonehoda
Místo pohřbeníevangelický hřbitov ve Velenicích
Národnostčeská
Povolánípalubní radiotelegrafista, diplomat
ZaměstnavateléRoyal Air Force, UNESCO
Znám jakoos. č. RAF 788305
Nábož. vyznáníČeskobratrská církev evangelická
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vladimír Herčík (17. července 1917 Činěves10. června 1989 Československo) byl český palubní radiotelegrafista 311. československé bombardovací perutě, diplomat UNESCO a evangelický farář.

Před druhou světovou válkou

[editovat | editovat zdroj]

Vladimír Herčík se narodil 17. července v Činěvsi na Nymbursku. Mezi lety 1928 a 1936 studoval na gymnáziu v Kolíně, kde i odmaturoval. Byl činný ve Sdružení mládeže organizující evangelický dorost. Začal souběžně vysokoškolsky studovat na filosofické a bohoslovecké škole, bohoslovectví u něj postupně převážilo. Od roku 1938 studoval na teologické fakultě ve Štrasburku, kde dokončil čtyři ročníky.

Druhá světová válka

[editovat | editovat zdroj]

Z důvodu vypuknutí bitvy o Francii ukončil Vladimír Herčík studia na teologické fakultě ve Štrasburku po dokončení čtvrtého ročníku. Uprchl do Marseille, odkud v lednu 1940 odplul do Spojených států amerických. Zde pokračoval ve studiu teologie. Počátkem roku 1942 se přihlásil do Československé armády v zahraničí a v březnu téhož roku odplul do Spojeného království. Zde byl zařazen k pěchotě, následně požádal o přeřazení k Royal Air Force, kam byl přijat. Po absolvování navigátorského, pilotního, spojařského a střeleckého kurzu byl v roce 1944 zařazen ke 311. československé bombardovací peruti, kde začal létat jako palubní radiotelegrafista a obsluha radaru. S perutí se účastnil protiponorkových hlídkových letů na oceánem. První operační let absolvoval v dubnu 1944. Mj. se zúčastnil útoků na ponorky a bombardování ponorkových základen. Dosáhl hodnosti poručíka. Demobilizován byl na konci roku 1945.

Po druhé světové válce

[editovat | editovat zdroj]

Po odchodu z armádního letectva na konci roku 1945 nastoupil Vladimír Herčík do diplomatické služby. Začal pracovat jako sekretář Masarykova lidovýchovného ústavu v Praze a stal se dopisovatelem deníku Národní osvobození. Dne 16. září 1947 byl ustanoven zmocněncem Úřadu zahraničních vztahů (UNESCO) v Paříži. Pro tuto organizaci pracoval na různých funkcích do roku 1977, kdy odešel do důchodu. Žil v Paříži a několikrát se pokusil navštívit komunistické Československo. Naposledy přijel v roce 1989 a během pobytu dne 10. června zahynul při autonehodě. Tu obestírají nezodpovězené otázky (neodhalený viník, ztracené valuty, dokumenty a adresář). Pohřben byl 24. června 1989 na evangelickém hřbitově ve Velenicích.

Vyznamenání

[editovat | editovat zdroj]
  • Československá medaile Za chrabrost před nepřítelem

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]