Visutá dráha v Drážďanech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Visutá dráha v Drážďanech
Umístění
MístoLoschwitz, NěmeckoNěmecko Německo
Souřadnice
Map
Parametry
Šikmá délka0,274 km
Odkazy
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Drážďanská visutá dráha

Visutá dráha v Drážďanech (Schwebebahn Dresden) spojuje městskou část Loschwitz s Oberloschwitz, kde se nalezá stanice s expozicí a střešní terasovou vyhlídkou. Lanovka je dlouhá 274 metrů, má 33 podpěr a překonává výškový rozdíl 84 metrů. V roce 2014 přepravila na 300 000 lidí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Provoz dráhy byl zahájen 6. května 1901. Podobně jako wuppertalská dráha byla postavena podle systému Eugena Langena. Drážďanská visutá dráha představuje zvláštní formu lanové dráhy s kyvadlovým provozem, jejíž pojezdy se nepohybují po nosných lanech, ale po kolejnicích na ocelových nosnících. Oproti wuppertalské dráze nemají vozidla vlastní pohon, ale jsou tažena lanem. Pohon obstarává strojovna v horní stanici.

Dráha nebyla za 2. světové války nijak poškozena. V letech 1984–1992 však byla mimo provoz v důsledku probíhající celkové rekonstrukce. Rozsáhlé úpravy nosičů proběhly v letech 2001/2002. Mimo jiné byl u horní stanice zřízen výtah, který může návštěvníky vyvézt až na střechu, kde je vyhlídková plošina, odkud je možné pozorovat téměř celé město a část Saského Švýcarska.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]