Městská dráha v Duisburgu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Městská dráha v Duisburgu
Souprava vozidel Stadtbahnwagen B
Souprava vozidel Stadtbahnwagen B
StátNěmeckoNěmecko Německo
MěstoDuisburg
ProvozovatelDVG
Součást IDSVerkehrsverbund Rhein-Ruhr
Zahájení provozu11. července 1992
Trakceelektrická
Infrastruktura
Rozchod koleje1435 mm
Napětí750 V
Počet zastávek20 (z toho 7 podzemních)
Vozovny1 (Grunewald)
Provoz
Počet linek1
Počet vozů14
Mapa sítě
Plán tratí městské dráhy a tramvají v Duisburgu
Plán tratí městské dráhy a tramvají v Duisburgu
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Městská dráha v německém městě Duisburg tvoří společně s tramvajovou dopravou, s níž sdílí část infrastruktury, základ městské hromadní dopravy. Provoz městské dráhy, která je součástí Stadtbahn Rhein-Ruhr, byl zahájen v roce 1992. V provozu je jediná linka s označením U79, která spojuje Duisburg se sousedním městem Düsseldorf. Provozovatelem systému je městský dopravní podnik Duisburger Verkehrsgesellschaft (DVG). Celá síť je integrována do tarifu místního dopravního systému Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tramvajová síť[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Tramvajová doprava v Duisburgu.

První tramvaje začaly v Duisburgu vozit cestující 24. prosince 1881. Šlo o koněspřežnou dráhu, která spojovala centrum města se čtvrtí Ruhrort. Druhá linka, tentokrát již s parní trakcí, zahájila provoz v létě roku 1882 mezi centrem Duisburgu a čtvrtí Monning. První elektrické tramvaje byly uvedeny do provozu v roce 1897 na tratích Ruhrort – Beeck a Ruhrort – Meiderich. Během dvou následujících let byly elektrifikovány i všechny ostatní trasy.

Stadtbahn Rhein-Ruhr[editovat | editovat zdroj]

Na konci 60. let 20. století se Duisburg, stejně mnoho jiných měst spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, začal podílet na společném projektu Stadtbahn Rhein-Ruhr, který měl za cíl nahradit stávající tramvajové provozy rychlodrážními tratěmi. Ty měly zlepšit městskou i meziměstskou dopravu napříč Porúřím. Duisburg plánoval výstavbu plně rychlodrážních a částečně i podpovrchových tratích v těchto směrech:

  • Mülheim an der Ruhr – Duisburg Hauptbahnhof – Moers
  • Duisburg Haupthahnhof – Hochfeld – Wanheimerort – Düsseldorf
  • Duisburg Haupthahnhof – Ruhrort – Marxloh – Oberhausen, Holten
  • Duisburg Haupthahnhof – Meiderich – Alt-Hamborn – Dinslaken

Výstavba městské dráhy byla, za příslibu dotací od státu a spolkové země, oficiálně zahájena v roce 1967. Zpočátku probíhala stavba rychle, neboť už v roce 1974 byl hotová trať Sittardsberg – Huckingen na jihu města. Na tuto část byla později napojena bývalá meziměstská železnice D-Bahn vedoucí ze sousedního Düsseldorfu, která byla přizpůsobena pro potřeby provozu městské dráhy. V letech 1971 až 1992 byl kvůli přestavbě nahrazeno pět tramvajových linek autobusovou dopravou.

Během 70. let došlo ke snížení objemu přislíbených dotací a město tak muselo podstatnou část financovat ze svého rozpočtu, což si vyžádalo výrazné zpomalení tempa výstavby. V roce 1983, osm let po zahájení stavby, se podařilo dokončit hrubou stavbu podpovrchového úseku v centru Duisburgu. Provoz v podzemí však byl zahájen až 11. července 1992. Součástí Innenstadttunnel je pět podpovrchových stanic, z nichž jsou dvě patrové a čtyřkolejné (Duisburg Hbf, König-Heinrich-Platz) a tři klasické (Duissern, Rathaus, Steinsche Gasse). V roce 2000 byl uveden do provozu tunel pod řekou Rúr a nové podpovrchové stanice Auf dem Damm a Meiderich Bahnhof. Zavedením zabezpečovacího zařízení LZB s maximální povolenou rychlostí 80 km/h došlo ke zkrácení jízdní doby linky U79 o sedm minut.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Kvůli značným finančním škrtům nebyla v Duisburgu realizována ani desetina původních plánů. Ze čtyř původně plánovaných tras městské dráhy je dnes v provozu jediná, meziměstská linka U79 spojující Düsseldorf a Duisburg. Dále jsou v provozu tramvajové linky 901 a 903, zbytek města pak obsluhují autobusy. Kvůli smíšenému provozu tramvají a městské dráhy jsou kvůli zajištění bezbariérového nástupu do vozidel všechny stanice v úseku Meiderich Bahnhof – Steinsche Gasse vybaveny jak vysokým, tak i nízkým nástupištěm. Problémovým prvkem je také rozdílná šířka vozidel, tramvaje Duewag GT10 NC-DU jsou široké pouze 2,2 metru, vozidla Stadtbahnwagen B mají šířku 2,65 metru.

Linkové vedení[editovat | editovat zdroj]

Linka Trasa Jízdní doba Druh linky Dopravce Typ vozidla
U79 Duisburg, Meiderich Bahnhof – Duisburg Hauptbahnhof – Düsseldorf Hauptbahnhof – Düsseldorf, Uni Ost/Botanischer Garten 74 min Městská dráha DVG, Rheinbahn Stadtbahnwagen B

Vozový park[editovat | editovat zdroj]

Provoz na jediné lince městské dráhy zajišťují vozidla Stadtbahnwagen B dopravních podniků DVG (Duisburg) a Rheinbahn (Düssledorf). Tato původní vozidla z 80. let budou od roku 2025 postupně nahrazována novými rychlodrážními tramvajemi Siemens Avenio HF[1].

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Další rozšiřování městské dráhy či dokonce realizaci plánů z 60. let již Duisburg neplánuje. Také plánované prodloužení tunelu ze stanice Meiderich Bahnhof na sever k Landschaftspark Duisburg-Nord bylo zamítnuto. Budoucnost kolejové dopravy bude ve znamení dvou nových tramvajových linek s pracovním označením Linie Rhein 1 a Linie Rhein 2.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stadtbahn Duisburg na německé Wikipedii.

  1. Siemens dodá do Porýní rychlodrážní tramvaje za 400 milionů eur [online]. 2020-10-13 [cit. 2021-11-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]