Vinzenz Hampel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vinzenz Hampel
Rodné jménoVinzenz Josef Hampel
Narození21. leden 1880
Mostek,
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí27. červen 1955
Altbachu,
Západní NěmeckoZápadní Německo Západní Německo
Povolánípedagog, skladatel
Národnostněmecká
Období20. století
Významná dílaKrkonošská píseň
RodičeJoseph Hampel
Franziska End
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vinzenz Hampel (29. ledna 1880 Mostek27. června 1955 Altbach) byl německý pedagog a hudebník. Je známý jako autor Krkonošské písně.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vinzenz Hampel se vyučil učitelem a zpočátku působil ve Vrchlabí, Podhůří a Čermné. V roce 1915 byl pověřen vedením "domova pro slabomyslné" ve Vrchlabí, který byl v roce 1918 přeměněn na výchovný ústav pro zanedbané, obtížně vychovatelné a psychopatické chlapce. Hampel se ve své pedagogické činnosti zaměřil na logopedickou výuku a obzvláště úspěšná byla jeho léčba koktavosti. Hampel vedl domov a přilehlou ubytovnu pro koktavé děti až do svého odchodu do důchodu v roce 1936. I v důchodu, který zpočátku trávil v Litoměřicích, pokračoval v práci učitele logopedie. V roce 1941 byla v Šumperku založena logopedická škola podle jeho metody.

Ve Vrchlabí byl Hampel sbormistrem pěveckého spolku "Liedertafel", pro který zhudebňoval texty místních básníků i vlastní poezii. Jeho největším úspěchem byla skladba Krkonošská píseň z roku 1915, jejíž text od Othmara Fiebigera našel v roce 1914 ve sborníku Trutnovského pěveckého sdružení "Harmonie".

V roce 1945 byl ze své vlasti vyhoštěn. Se svou rodinou se nejprve usadil v Durynsku. Protože se u tamních úředníků netěšil velké oblibě, přestěhoval se nakonec přes Berlín do Altbachu, kde po několika mozkových příhodách ve věku 75 let zemřel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Friedrich Wilhelm Preuß: „Bloe Barche, griene Täla.“ Das Riesengebirgslied, die Hymne einer Region (= Woas die Stoare pfeifa. Bd. 16). Arbeitskreis Archiv für Schlesische Mundart in Baden-Württemberg, o. O. [Efringen-Kirchen] 2006
  • Vinzenz Hampel, Heilpädagoge und Komponist. 100. Geburtstag. In: Mitteilungen des Sudetendeutschen Archivs, Ausgaben 58–61, ZDB-ID 30413-x, S. 23

Zmínka[editovat | editovat zdroj]

  • Sprachheilschulen im Sudetenland. In: Die deutsche Sonderschule. 9. Jg. 1942, 9/10, S. 254–256.
  • Stottern rasch beseitigt. Teil I: Sprechfibel. Teil II: Anleitung zum Gebrauch der Sprechfibel. Reichenberg 1942.
  • Die Geschichte des Liedes vom Riesengebirge. In: Hohenelber Heimatbüchlein. 1, 1949, S. 108–112.

Linky[editovat | editovat zdroj]