Vidět Delfy a zemřít

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vidět Delfy a zemřít
AutorLindsey Davisová
Původní názevSee Delphi and Die
PřekladatelPetra Andělová
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
CyklusMarcus Didius Falco
Žánrhistorický detektivní román
VydavatelCentury Hardback
Datum vydání2005
Česky vydáno2011
ISBN978-80-7381-924-8
Předchozí a následující dílo
Zločin nemá dovolenou Saturnálie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vidět Delfy a zemřít (2005, See Delphi and Die) je historický detektivní román anglické spisovatelky Lindsey Davisové. Jde o sedmnáctý díl dvacetidílné knižní série, odehrávající se v antickém Římě za vlády císaře Vespasiana. Jejím hlavním hrdinou je soukromý informátor (vlastně soukromý detektiv) Marcus Didius Falco, který je také vypravěčem románu.[1]

Název knihy je parafrází výroku Vidět Neapol a zemřít!, který je možno najít v díle Italská cesta od Johanna Wolfganga Getheho.[2] Zároveň jde o otřepané reklamní rčení římských cestovních kanceláří.

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Román se odehrává v září a říjnu roku 76. Falco je požádán svou tchyní Julií Justou, manželkou senátora Decima Camilla Vera, aby jí pomohl. Její nezodpovědný a lehkovážný starší syn Aulus Camillus Aelianus se namísto studia práv v Athénách zapletl v Olympii do vyšetřování vraždy mladé ženy, která pravděpodobně souvisí se zmizením a smrtí mladé dívky, ke které došlo před třemi roky.

Falco je s Helenou nucen odjet na pracovní dovolenou do římské provincie Achaia s úkolem přesvědčit Aula, aby se vrátil ke studiu a vyřešit za něj obě vraždy. Na cestu se vydá s pochybnou cestovní kanceláří Sedm divů, se kterou rovněž cestovaly obě mrtvé dívky. Musí postupně navštívit Olympii, Korint, Delfy a Athény a překonávat překážky, které mu kladou do cesty římské úřady, protože nemají zájem na otevření starého případu, který nedostatečně prošetřili.

Falco s Helenou nakonec odhalí nekalé praktiky cestovní kanceláře a sexuální pozadí obou vražd, provedených jedním prodejcem zájezdů.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vidět Delfy a zemřít - PITAVAL, databáze detektivní, thrillerové a špionážní literatury
  2. Johan Wolfgang Goethe: Italská cesta. Praha: Odeon 1982, přeložila Věra Macháčková-Riegrová. S. 183

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]