Zločin nemá dovolenou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zločin nemá dovolenou
AutorLindsey Davisová
Původní názevScandal Takes a Holiday
PřekladatelAlena Jindrová-Špilarová
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
CyklusMarcus Didius Falco
Žánrhistorický detektivní román
VydavatelCentury Hardback
Datum vydání2004
Česky vydáno2010
ISBN978-80-7381-834-0
Předchozí a následující dílo
Žalobci Vidět Delfy a zemřít
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zločin nemá dovolenou (2004, Scandal Takes a Holiday) je historický detektivní román anglické spisovatelky Lindsey Davisové. Jde o šestnáctý díl dvacetidílné knižní série, odehrávající se v antickém Římě za vlády císaře Vespasiana. Jejím hlavním hrdinou je soukromý informátor (vlastně soukromý detektiv) Marcus Didius Falco, který je také vypravěčem románu.[1]

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

V srpnu roku 76 tráví Falco se svou rodinnou dovolenou v přístavu a letovisku Ostia. Setká se zde svým přítelem Petroniem z aventinského policejního sboru vigilů, který byl do Ostie přeložen, aby pátral po zločinci Balbinovi Florisovi (viz román Jupiterův mýtus). Ale i Falco má v Ostii své poslání, které nakonec musí Petroniovi prozradit. Pátrá po nezvěstném redaktorovi Dioclovi z Denních zpráv, který byl naposled viděn právě v Ostii a který píše do novin s názvem Denní zprávy sloupky ze společnosti pod pseudonymem Infamia.

Při pátrání Falco s Petroniem brzy narazí na případy dalších pohřešovaných a unesených osob. Za vším stojí piráti, o nichž byl Falco přesvědčen, že jejich organizace byla zničena. Únosy jsou pro ně zdrojem obrovských příjmů a každému, kdo by se jim pokusil jejich činnost narušit, jde o život.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]