Vichistický režim na osvobozeném území v Africe 1942 až 1943

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vichistický režim na osvobozeném území v Africe 1942 až 1943 se udržel pod americkým protektorátem ještě několik měsíců po vylodění spojenců, v období od listopadu 1942 do dubna 1943.

Politická situace na francouzských územích Afriky, zejména ve francouzské severní Africe, byla v té době složitá a nestabilní. I po operaci Torch – ačkoliv bylo osvobozené území pod kontrolou spojenců – zůstala francouzská severní Afrika podřízena Vichistické Francii, nejprve pod velením admirála Françoise Darlana, jenž byl následně spojenci zatčen a donucen ke změnám, později pod velením generála Henriho Girauda.

Tuto zvláštní situaci popsal Franklin Delano Roosevelt jako „vojenskou účelnost“.[1] Jako hlava státu byl uznáván maršál Philippe Pétain (později François Darlan) a nadále platily rasové zákony. Antifašisté zůstali v koncentračních táborech na jihu Alžírska.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Situation politique en Afrique française libérée na francouzské Wikipedii.

  1. Christine Levisse-Touzé, L'Afrique du Nord dans la guerre, 1939-1945, Paris, Albin Michel, 1998, kap. 9– 11. (francouzsky)