Vector (videohra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vector
VývojářNekki
VydavatelNekki
EngineMarmalade
PlatformyAndroid
iPhone
iPad
Microsoft Windows
Datum vydání20120828a28. srpna 2012
Žánryside-scrolling
plošinovka
Herní módvideohra pro jednoho hráče
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vector je plošinová videohra z roku 2012, kterou vyvinulo a vydalo kyperské studio Nekki pro Windows, Android a iOS. Cílem hry je vymanit se z koloběhu jako volný běžec.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Vector se točí kolem siluety hlavního hrdiny, který žije v dystopickém světě ovládaném „systémem“ prostřednictvím zařízení na ovládání mysli implantovaného do mozků lidí. Když je hlavnímu hrdinovi implantát omylem vyřazen a fungující sítě ho nedokážou udržet v klidu, využije parkourových dovedností, aby unikl z města dříve, než ho chytí lovci vyslaní „Velkým bratrem“.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Damien McFerran z Pocket Gamer ohodnotil verzi pro Android 8 hvězdičkami z 10 a napsal, že hratelnost hry Vector vynahrazuje její nedostatek inovací.[1] V recenzi verze pro iOS napsal Slide to Play: „Vector je fantastická simulace volného běhu, kterou si můžete zamilovat.“[2] Pete Davison z Adweek blogu SocialTimes v recenzi verze pro Facebook označil hru za „působivou ve všech ohledech“, ale kritizoval nedostatek dobré sociální funkce. Leif Johnson recenzoval facebookovou verzi pro Gamezebo a ohodnotil ji 4 hvězdičkami z 5. Johnson popsal hratelnost jako občasnou opakovatelnost, ale dospěl k závěru, že hra je „zábavná záležitost a mnohem náročnější než běžná facebooková zábava“.[3] Cameron Woolsey z webu GameSpot ohodnotil PC verzi 7 hvězdičkami z 10 a napsal, že hra je „rychlá jízda“, když otravuje svou opakovatelností.[4]

Sequel[editovat | editovat zdroj]

Vector 2
VývojářNekki
VydavatelNekki
EngineMarmalade
PlatformyAndroid
iPhone
iPad
Datum vydání20160518a18. května 2016
Žánrarkádové
Herní módvideohra pro jednoho hráče
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hra se v roce 2016 dočkala pokračování s názvem Vector 2. Hlavní hrdina byl nakonec zajat bezpečnostními složkami a protivníci se rozhodli využít jeho schopností k testování nového vybavení ve výzkumném zařízení známém jako „The Complex“, kde se tajně provádějí klonovací experimenty.

Hratelnost je podobná jako v předchozí hře a vrací se několik triků, například „Swallow“, „Screwdriver“, „Dash Vault“, „Obstacle Jump“, „Rocket Vault“, „Ralflip Vault“, „Reverse Vault“ a mnoho dalších.

Spin-off hry[editovat | editovat zdroj]

Po úspěchu hry Vector se vývojář Nekki rozhodl vytvořit další podobnou hru, ve které by hlavním hrdinou byla silueta. Tou se stala bojová hra s názvem Shadow Fight, která byla v roce 2011 vydána exkluzivně na Facebooku. Z tohoto duchovního nástupce hry Vector se nakonec stala trilogie, z níž vzešla dvě pokračování, která byla v letech 2014 a 2017 vydána pro systémy iOS a Android.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vector (video game) na anglické Wikipedii.

  1. Vector. www.pocketgamer.com [online]. 2013-02-25 [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Vector for iPhone Review | Slide to Play. web.archive.org [online]. 2016-12-26 [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. 
  3. JOHNSON, Leif. Vector Review [online]. 2012-10-07 [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Vector Review [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]