Vaal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vaal
řeka z mostu silnice N3
řeka z mostu silnice N3
Základní informace
Délka toku1250 km
Průměrný průtok114 m³/s
SvětadílAfrika
Pramen
Ústí
Protéká
Jižní AfrikaJižní Afrika Jižní Afrika (Svobodný stát, Mpumalanga, Gauteng, Severozápadní provincie, Severní Kapsko)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Oranžská řeka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vaal (afrikánsky Vaalrivier, anglicky Vaal River) je řeka v Jihoafrické republice. Po většinu toku tvoří hranici mezi provincií Svobodný stát na jihu a provinciemi Mpumalanga, Gauteng, Severozápadní provincie na severu. Je pravým a zároveň hlavním přítokem Oranžské řeky v Severním Kapsku. Je 1 250 km dlouhá.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Dračích horách a protéká nejprve jimi a poté planinou Veld v hluboké dolině. Ve vzdálenosti 784 m (od městského hřiště po pramen) jihovýchodně od města Kwazanele v okrese města Breyten. Koryto řeky se skládá ze střídajících se úseků s velkým a malým průtokem. Největší přítoky jsou zleva Vilge, Fet, Rit a zprava Harts.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Vyšší úrovně hladiny dosahuje v létě od listopadu do února. Průměrný roční odtok je 600 mil. m³ na horním toku a 3 600 mil. m³ na toku dolním.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Řeka se využívá pro zásobování vodou a to především pro velkou zlatou průmyslovou oblast Witwatersrand a také k zavlažování (vodní soustava Vaal-Harts). U ústí Vilge byla vybudována velká přehrada Vaal-Vilge. Na řece leží město Vereeniging.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název řeky pochází z holandského překladu původního domorodého názvu odvozeného od barvy vody během záplav. Nemá nic společného s holandsku řekou Waal. Řeka tvořila historickou hranici mezi dvěma búrskými státy, Oranžským svobodným státem a Transvaalem. Jméno Transvaal lze přeložit jako "za řekou Vaal".

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]