Víctor Erice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Víctor Erice
Narození30. června 1940 (83 let)
Karrantza

Víctor Erice Aras (* 30. června 1940 Karrantza) je španělský filmový režisér a scenárista baskického původu.

Vystudoval politickou ekonomii na Universidad Complutense de Madrid a režii na Instituto de investigaciones y experiencias cinematográficas.[1] Psal recenze do časopisu Nuestro Cine a scénáře pro Miguela Picaza a Antonia Eceizu, byl asistentem režie. Od roku 1961 natáčel krátké filmy a v roce 1969 byl jedním z autorů povídkového filmu Vzbouřenci.

Natočil pouze tři samostatné celovečerní snímky. V roce 1973 poetický film Duch úlu, v němž se fantaskní vize sedmileté hlavní hrdinky, vybičované hororovými filmy, prolínají s realitou španělského venkova v období Francova nástupu k moci. Hlavní role hráli Ana Torrentová a Fernando Fernán Gómez. Film obdržel Zlatou mušli na festivalu v San Sebastiánu.[2] V roce 1983 Erice natočil psychologický film Jih podle románu Adelaidy Garcíové Moralesové. V roce 1992 vytvořil snímek Sen o světle, kombinující prvky dokumentu a hraného filmu, který je poctou malíři Antoniovi Lópezovi Garcíovi. Na festivalu v Cannes získal Sen o světle Cenu poroty i Cenu FIPRESCI.

Erice se také podílel na kolektivních filmech Dalších deset minut (2002) a Staré město (2012). V roce 2016 spolupracoval s Abbásem Kiarostamím na projektu Korespondence. V roce 2019 vytvořil pro Guggenheimovo muzeum Bilbao videoinstalaci nazvanou Kámen a nebe.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Česko-Slovenská filmová databáze Dostupné online
  2. Mezinárodní festival Karlovy Vary Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]