Wikipedista:NoJin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tuto stránku zakládám proto, že jsem jako wikipedista NoJin vytvořil WikiProjekt Knihovna umění a vyvolal některé diskuse, kde nechci vystupovat anonymně.

Babylon – informace o uživateli
cs-N Tento uživatel je rodilý mluvčí češtiny.
ru-0 Этот участник не владеет русским языком (или понимает его с трудом).
en-3 This user has advanced knowledge of English.
Wikipedisté podle jazyka

Jmenuji se Jindřich Nosek. Jsem původním vzděláním biolog, ale celoživotně mne zajímá výtvarné umění. Ve Wikipedii se od počátku věnuji českému modernímu umění a zakládám hesla sochařů, malířů a grafiků, uměleckých spolků, galerií nebo pojmů z oblasti výtvarného umění.

Zvláštní pozornost věnuji umělcům postiženým komunistickým režimem v 50. letech, po sovětské okupaci v srpnu 1968 a během normalizace nebo vyhnaným do emigrace a nezávislým aktivitám v oblasti umění (Nezávislé galerie a výstavní prostory v době normalizace (1970–1989)). Zajímám se obecně o občanské svobody (Sloup hanby) a osudy disidentů v autoritářských režimech (Vladimir Kara-Murza, Zorjan Popadjuk, Magnitského zákon, Bellingcat) a některé alespoň fotografuji Aj Wej-wej, Svjatlana Cichanouská

V poslední době usiluji o komplexní zpracování českého gotického umění, významných uměleckých děl z tohoto období a překlad vybraných hesel do anglické Wikipedie. S tím souvisejí překlady hesel z jiných jazykových verzí, potřebné k vytvoření kontextu.

Jako fotografa mne zajímají portréty a výtvarná díla. Na Wikimedia Commons jsem založil Art Library Project, kam jsem vložil několik tisíc převážně vlastních fotografií osob, soch, obrazů a grafiky.Moje soubory Moje portréty výtvarníků převzaly jinojazyčné verze Wikipedie[1][2]

Moje první editace má datum 18.10.2011.

Nejvíce si cením: portrét (lept) Alberto Giacometti[1], který je dílem českého výtvarníka Jana Hladíka a s jehož svolením jsem grafický list vyfotografoval, se stal oficiálním portrétem Giacomettiho na 23 jazykových verzích Wikipedie, včetně anglické, francouzské nebo japonské. Soubor Alberto Giacometti

Chci se věnovat koordinaci WikiProjektu Knihovna umění, psaní hesel českých výtvarníků, fotografování, hledání nových spolupracovníků, překladům článků.
V dlouhodobém výhledu usiluji o komplexní zpracování středoevropské gotiky a založení projektu Masterworks of Art na anglické Wikipedii, který by představil nejvýznamnější umělecká díla ve sbírkách českých galerií formou stručných samostatných hesel..

K 24.3.2023 mám ve statistikách 1214 založených hesel, 34 306 editací, z toho 12 444 na Wikimedia Commons, 19 218 v české Wikipedii a 1 842 v anglické Wikipedii (zbylé v dalších projektech) a 7 600 načtených fotografií, převážně výtvarných děl a portrétů. Na anglické Wikipedii jsem založil 90 hesel a vytvořil poster k celému projektu.

12. březen, den přístupu ČR k NATO