Určený přeživší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
James Richard Perry, bývalý ministr energetiky, byl určeným přeživším při prezidentské zprávě o stavu Unie roku 2019[1]

Určený přeživší[1][2] (anglicky Designated survivor) je ve Spojených státech určená osoba v prezidentské linii nástupnictví, která setrvává na neznámém bezpečném místě v době významných události federálního významu, jako jsou zprávy o stavu Unie a prezidentské inaugurace.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Praxe jmenování takového nástupce má být pojistkou proti hypotetické dekapitaci vlády a zajistit kontinuitu v úřadu prezidenta v případě, že prezident společně s viceprezidentem a dalšími funkcionáři v prezidentské linii hromadně zemřou. Procedura vznikla v 50. letech 20. století během studené války s rizikem jaderného útoku. Pokud by k takové události došlo, stal by se prezidentem Spojených států přeživší funkcionář nejvyšší v řadě nástupnictví, jak je stanovená v zákoně o prezidentském nástupnictví z roku 1947. Jednotlivec jmenovaný jako určený přeživší musí být způsobilý nastoupit do prezidentské funkce, aby bylo zajištěno, že je schopen zajistit kontinuitu ve vládě. V praxi je za určeného přeživšího obvykle vybírán člen prezidentova kabinetu.

V kultuře[editovat | editovat zdroj]

V knize Čestný dluh (v anglickém originále Debt of Honor) od Toma Clancyho z roku 1994 se poradce pro národní bezpečnost Jack Ryan stává prezidentem poté, co do budovy Kapitolu narazí letadlo a zabije většinu představitelů vlády.[3]

V televizním seriálu Prezident v pořadí (v anglickém originále Designated Survivor) vysílaným stanicí ABC od roku 2016 dochází během zprávy o stavu Unie k explozi, ve které umírá prezident a všichni členové kabinetu, kromě ministra pro místní rozvoj Toma Kirkmana.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Designated survivor na anglické Wikipedii.

  1. a b JÍCHOVÁ, Darina. Trump řešil blaho Američanů i politický smír. Ženy v bílém mu poslaly vzkaz. Blesk.cz [online]. Czech News Center, 2019-02-06 [cit. 2023-11-09]. Dostupné online. 
  2. a b Prezident v pořadí – O čem to je [online]. SerialZone.cz [cit. 2023-11-09]. Dostupné online. 
  3. CLANCY, Thomas Leo. Čestný dluh (původním názvem: Debt of Honor). Překlad Jiří Špalek. [s.l.]: [s.n.], 2003. ISBN 80-7257-453-1. 

Související články[editovat | editovat zdroj]