Univerzita ve Valladolidu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Univerzita ve Valladolidu
Universidad de Valladolid
latinsky Universitas Valdoleti
Znak univerzity
Nápis na vstupních dveřích koleje
Nápis na vstupních dveřích koleje
Motto
'Sapientia Aedificavit Sibi Domvm'
ZkratkaUVa
Rok založení1346
Typ školyveřejná
Počty akademiků
Studentů celkem31 780
Další informace
SídloValladolid
AdresaPalacio de Santa Cruz, Plaza de Sta. Cruz 8, Valladolid
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíConference of Rectors of Spanish Universities a Spanish Association of University Presses
http://www.uva.es
Logo univerzityLogo
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Valladolidská univerzita či Univerzita ve Valladolidu (španělsky Universidad de Valladolid, zkráceně UVa) je starobylá univerzitní instituce ve Španělském Valladolidu. Byla založena králem Alfonsem VIII. Kastilským ve 13. století a patří tak mezi nejstarší instituce v zemi i v Evropě.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Památník Miguela de Cervantese na náměstí Plaza de la Universidad

Valladolidská univerzita byla sloučena s nejstarší španělskou univerzitou v Palencii. Podle nedávného výzkumu bylo založení univerzity iniciováno králem a městem, jak je uvedeno v dokumentech o darech kastilskému králi novému ateliéru městské radě, která by sloužila jako prostředník nadace. Další hypotéza to považuje za výsledek převodu Studia generale z Palencie v letech 12081241, opět provedeného z iniciativy kastilského krále Alfonse VIII. a biskupa Tella Télleza de Menesis.

Od svého vzniku úzce souvisí s kulturním a ekonomickým rozvojem města. V průběhu 12. století, zejména ve spojení s nárůstem počtu studentů a rozšiřováním studia a snadnějším přístupem, má univerzita aktivní podíl na historických událostech a společenských otázkách města a země. Po vypuknutí občanské války v roce 1936 pak vedl střet univerzity k čistkám a v některých případech k popravě mnoha profesorů a učitelů.

Univerzitu v rámci svátku Svatého týdne zastupuje Univerzitní bratrstvo Santo Cristo de la Luz, které každoročně zobrazuje stejnojmenné dílo sochaře Gregoria Fernándeze v univerzitní kapli Svatého Kříže (Santa Cruz).

V 80. letech 20. století univerzita realizovala výstavbu nových budov ve čtvrti La Rondilla a současně s tím se také rozšířila do dalších oblastí. Později byla zahájena výstavba v sousedství Betléma a San Pedro Regalado. Budovy v tomto kampusu však při neexistenci přesného urbanistického plánu jasně korelují s prostředím.

Barokní budova postavená v roce 1715, dnes sídlo právnické fakulty

Knihovna[editovat | editovat zdroj]

Univerzitní knihovna má 500 000 svazků. [1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Università di Valladolid na italské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]