Udava (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Udava (rieka))
Udava
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku38,3 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (okres Humenné, Prešovský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Tisa, Bodrog, Latorica, Laborec
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Udava je říčka, která protéká územím okresu Humenné na severovýchodě Slovenska. Jedná se o 38,3 km dlouhý levostranný přítok Laborce. V její pramenné oblasti se nachází přírodní rezervace Udava.

Udava pramení v severozápadním výběžku Národního parku Poloniny, v oblasti jedlobučin v Bukovských vrších, nedaleko slovensko-polské hranice, v nadmořské výšce asi 690 m.

Poté, co přijme menší přítok z lokality Balnica (548,8 m n. m.) se stáčí na jihozápad. V Bukovských vrších přibírá ještě po menším přítoku zleva i zprava (929,4 a 429,3 m n. m.) a vstupuje u obce Osadné do Laborecké vrchoviny. V obci se do ní zleva vlévá Osadňanský potok a zprava Ščobský potok. Jižně od Osadného se její koryto výrazně rozšiřuje a říčka pokračuje dál západním směrem až k obci Nižná Jablonka (300,1 m n. m.), přičemž přibírá pravostranný Krivský a Hrabový potok a pak Hostovický potok zleva. Vytváří přitom říční ostrov a několikrát mění směr. V Nižné Jablonce přibírá svůj nejvýznamnější přítok Rieku a po esovitém stočení pokračuje na jih. Opouští Medzilaboreckou brázdu a prořezává se mezi dvěma masivy Laborecké vrchoviny do Papínské brázdy. Severně od obce Papín přitom přibírá pravostranný Hrablovský potok a levostranný potok z Jenčíkovy doliny. Na území obce Papín přibírá zleva dva přítoky a zprava potok Hrabinku a další bezejmenný potok. Za obcí se do ní zprava vlévá Holomušovský potok. Při průtoku obcí Zubné přibírá levostrannou Nechválku. Za obcí se do ní zprava vlévají Zubňanský a Brusný potok (208,9 m n. m.) a zleva potok Ílovnica. Severně od obce Adidovce vstupuje Udava do Ondavské vrchoviny a její tok se stáčí více k jihozápadu. Poté přibírá zprava potok stekající z Hluboké debry a Svinský potok (188,3 m n. m.) a protéká okrajem obce Vyšný Hrušov a přitom zprava přibírá potok Hrušovku. Pak protéká nedaleko obce Rovné, přibírá levostranný Rovňanský potok a stáčí se na západ. Po přijetí Volového potoka se opět stáčí k jihozápadu. Obec Udavské obtéká z jihu a na jihozápad od ní se v blízkosti železniční stanice vlévá v nadmořské výšce 155,4 m do Laborce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Udava (rieka) na slovenské Wikipedii.