Latorica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Latorica
Základní informace
Délka toku188 km
Plocha povodí7700 km²
Průměrný průtok86,8 m³/s
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
UkrajinaUkrajina Ukrajina (Zakarpatská oblast), SlovenskoSlovensko Slovensko (Košický kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Tisa, Bodrog
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Latorica (ukrajinsky Латориця / Latoryc’ja, maďarsky Latorca, rusky Латорица) je řeka na západní Ukrajině a na jihovýchodním Slovensku. Spolu s Ondavou vytváří řeku Bodrog. Má celkovou délku 188 kilometrů, odvodňuje území s plochou 7700 km², přičemž na území Slovenska měří 38 km a plocha jejího povodí činí 2486 km². Dlouhodobý průměrný průtok činí 32 m³/s (nedaleko města Veľké Kapušany) a 86,8 m³/s v oblasti soutoku s Ondavou.

Pramen a tok na Ukrajině[editovat | editovat zdroj]

Pramení na Ukrajině pod názvem Latoryc´a, ve Východních Karpatech, v geomorfologickém celku Polonyns'kyj chrebet. Od pramene teče převážně severojižním směrem až k městu Dolyna, odtud po Mukačevo pokračuje na jihozápad a dále až ke slovenské státní hranici na západ přes Zakarpatskou nížinu (Zakarpats'ka nyzovyna).

Tok na Slovensku[editovat | editovat zdroj]

Na území Slovenska vstupuje na Východoslovenské rovině na rozhraní katastrálních území obcí Ptrukša a Boťany. Nejprve teče severozápadním směrem, jižně od obce Čičarovce se stáčí na západ a přibližně od soutoku s Laborcem (95,0 m n. m.) pokračuje na jihozápad. S Ondavou se spojuje severoseverovýchodně od obce Zemplín (94,5 m n. m.) a dále pokračuje jako řeka Bodrog.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Na slovenském území je typicky nížinnou řekou, vytváří velké množství meandrů, slepých ramen i říčních ostrovů. Na slovenském území protéká přes CHKO Latorica, územím lužních lesů a podmáčených luk.

Nejvýznamnějšími přítoky jsou na Ukrajině zleva Viča a zprava Mala Latorycja a Slatyna, na Slovensku pak pravostranný Udoč a Laborec. Na slovenské straně řeka neprotéká přes žádnou obec, avšak její koryto křižuje několik vodních kanálů (např. Ptrukšianský kanál zprava, Leleský kanál zleva a jiné). Koryto Latorice zároveň tvoří hranici mezi slovenskými okresy Michalovce a Trebišov.

Latorica protéká Východoslovenskou nížinou vyzdvihnutým agradačním valem a po obou stranách vytvořila mohutnou říční nivu. Na jih od ní se nachází Latorická rovina, severně pak Kapušianske pláňavy. V prostoru mezi řekami Laborec, Latorica a Ondava se rozkládá Malčická tabule.

Její říční koryto bylo v minulosti upravováno bagrováním a budováním ochranných hrází a poldrů, čímž bylo zčásti vytvořeno nové koryto. V oblasti Ptrukše a Veľkých Kapušan se v současnosti těží zemní plyn.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]