Učastkovyj Čičin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Učastkovyj Čičin
Původní názevУчастковый Чычын
Žánrykomedie, krimi
Formátseriál
ScénářMichail Bratuchin, Džambul Čchapelija, Temur Kvekveskiri
RežieMichail Bratuchin
HrajíDžambul Čchapelija
Nuri Adžindžal
Michail Bratuchin
Temur Kvekveskiri
Achra Kvarčija
Naala Chašigová a další
Země původuAbcházieAbcházie Abcházie
Jazykyabcházština, ruština
Počet řad1
Počet dílů5 (seznam dílů)
Obvyklá délka33 – 80 minut
Produkce a štáb
ProducentMichail Bratuchin
Městský úřad Suchumi
HudbaManana Bratuchinová
Produkční
společnost
nezávislý projekt
Premiérové vysílání
Vysíláno20210118a18. ledna 2021 –
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Učastkovyj Čičin nebo Učastkovyj Čyčyn (abchazsky Ацуҭа милициа Чычын (doslova), česky Policajt Čičin (přibližně)) je abchazský televizní komediální seriál natáčený od roku 2021, vyprávějící o životě ve fiktivní abchazské vesnici Kumpyl-Kuap (Кумпыл-куап, v překladu do češtiny „Kulatá Tečka“), kde také žije uniformovaný strážce zákona Čičin, jenž řeší trampoty tamních obyvatel. Seriál byl vysílán v televizi a je k dispozici na platformě YouTube. Zatím vyšlo pět dílů seriálu[1][2] a další jsou připravované. Dle tvůrců má série učit druhé laskavost, slušnost, lásku a pozitivní přístup k životu. Dále skvěle vykresluje mentalitu abchazského lidu, zdejší smysl pro humor a tradice.[3]

Obsazení a postavy[editovat | editovat zdroj]

Představitel Postava Poznámka
Džambul Čchapelija Čičin Policista v Kumpylu-Kuapu
Nuri Adžindžal Andrjuška Svérázný důchodce a slídil
Michail Bratuchin Miša Místní obyvatel
Temur Kvekveskiri Arkadij Místní obyvatel
Dmitrij Pilija Starosta Starosta Kumpylu-Kuapu
Achra Kvarčija Achra Sám sebe (cameo)
Naala Chašigová Viktorija Viktorjevna Vlivná osoba tahající za nitky

Příběh[editovat | editovat zdroj]

V prvním díle dojde na policejní stanici za Čičinem místní veselý a legrační důchodce Andrjuška, aby učinil udání na své sousedy Mišu, Čynču, Tolika a Arkadije, které podezřívá, že mu ukradli jeho krávu jménem Anjuta. K tomuto udání dochází v předvánoční době v předvečer Nového roku, což je dle abchazské mentality vůči oficiálnímu orgánu velmi špatné a obtěžující, a tak čtveřici podezřelých Čičin neochotně vyslýchá, aby se kráva našla. Mezitím Andrjuška slídí po celé vesnici a pátrá na vlastní pěst. Nakonec se ukazuje, že se kráva pouze ztratila v lese a Batal ji již z lesa vyhnal, o čemž se Andrjuška dozví od starosty vesnice (který to viděl na vlastní oči) a převezme si ji, ale Čičina o tom nikdo neinformuje a ten si předvolává další podezřelé z vesnice k výslechu. Starosta s pobavením sleduje, jak se Čičin zoufale snaží krávu najít a ještě mu přímo na stanici pohrozí, že nenajde-li ji do Silvestra, nařídí mu dát u policie výpověď. Čičin v hledání neuspěje, i když mu jedna místní dívka nabízí pomoc s pátráním. Andrjuška ji už v tu dobu má u sebe zavřenou v chlívku, což by nikoho nenapadlo, a zoufalý Čičin to nakonec vzdá. Na Silvestra ve své služebně sepíše svou rezignaci, pak se opije a jde ji v podroušeném stavu předat starostovi. Někteří obyvatelé, které předtím Čičin vyslýchal, zjistili, že kráva se našla, a Miša uhodí na Andrjušku krmícího v poslední den v roce svoji Anjutu, co to spolu se starostou upekli na Čičina, jenž kvůli nim brzy ztratí práci u policie. Andrjuška se brání, že krávu mu našel Batal, a ten se sám nabídl, že to Čičinovi řekne. Oba tedy zamíří ke starostovi, kde už Čičin předává rezignaci se slovy, že po dvaceti letech služby končí. Starosta dopis bez váhání roztrhá a opilému Čičinovi nakáže, aby se posadil a uklidnil se. Ocenil ho za to, že i přes oznámení v předvečer Nového roku se vzorně držel svých povinností, ačkoliv šlo o takovou banalitu, a přiznal mu, že si z něj jen vystřelil. Popřál mu s úsměvem Ҽаанбзиала (Šťastný Nový rok). Pak do kanceláře vtrhli Andrjuška s Mišou, starostu nazvou svoločí za to všechno, a ten jim jen řekl, ať si všichni užijí Nový rok, že se jednalo jen o kanadský žertík na Čičina. Všichni se tomu zasmáli, i upocený Čičin, jenž si vydechl, že setrvává ve službě.

Ve druhém díle se vše točí kolem automobilu, jenž byl v Suchumi ukraden Viktoriji (a později vrácen), a ve třetím díle Andrjuška díky záměně získá kufřík s mnoha penězi, pocházejícími z úplatků souvisejících s předvolební kampaní do místních zastupitelstev. Andrjuška získané peníze zčásti roztočí útratami v suchumských obchodech a restauracích, ale brzy je nalezen u sebe doma ranařem vlivných lidí pátrajících po kufříku s penězi, přepaden a brutálně vyslýchán, přičemž mu je hrozeno utnutím hlavy roztočenou motorovou pilou. Čičin Andrjušku s pistolí v ruce zachrání, onoho svalnatého ranaře zatýká a předává ho kolegům od gulrypšské policie, kteří ho odvážejí do vazební věznice. Úplatky měly končit u Viktoriji, jež nakonec získala kufřík zpět, ale toho bohatství se vzdala. Kufřík i s penězi vyhodila někam do zarostlého příkopu, aby se vše zahladilo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. В Министерстве обороны для военнослужащих состоялся показ 3 части фильма «Участковый Чычын». Ministerstvo obrany Republiky Abcházie. 6. září 2022. Dostupné online.
  2. «Участковый Чычын» снова ведет свое расследование. Apsnypress. 20. září 2023. Dostupné online.
  3. Sputnik Abchazija. Кәакәасқьыр афильм "Участковый Чычын" азы: "Оскар" ҳашьҭаӡам [online]. 2. září 20220 [cit. 2022-09-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 11. září 2022. (abchazsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]