Tweet (tweetování)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tweet je příspěvek o maximálně 280 znacích (do 19. září 2016 jen 140 znaků)[1] na sociální síti Twitter. Tweet může být ve formě textové či hlasové zprávy.[2]

Tweet

Druhy tweetů[editovat | editovat zdroj]

Za prvotní vkládání tweetů považujeme[kdo?] psanou formu, druhotnou formou je vkládání hlasové zprávy v nahrávce o maximální délce 2 minut a 20 sekund.[3]

Do tweetů lze přidat maximálně 4 různé obrázky a videa, ale pouze jen jeden GIF.[4] Do tweetu může uživatel vložit i anketu, ta může obsahovat až 4 různé odpovědi, u kterých smí uživatel nastavit i délku hlasování. Anketa může být pro ostatní uživatele nastavena až na 7 dní od zveřejnění tweetu s anketou.[5] Twitter umožňuje uživatelům u tweetů přidat také polohu, z jaké země a města autor příspěvek zveřejnil. Tweet pro bližší informace poskytuje údaje o tom, k jakému datu je daný příspěvek zveřejněný. Možnosti, z jakých typů zařízení jsou tweety sdíleny, označují štítky zdroje - jedná se o Twitter for iPhone, Twitter for Android nebo Twitter Web App.

Retweet[editovat | editovat zdroj]

Jednotlivé tweety uživatelů mohou ostatní uživatelé přesdílet na svůj uživatelský profil, což je proces známý jako „retweet”. V roce 2015 Twitter spustil funkci retweetu s komentářem. Tato funkce uživatelům umožňuje přidat komentář k jejich retweetu a vložit tak jeden tweet do druhého. Uživatelé mohou také jednotlivým tweetům dát „To se mi líbí”.[6]

Nastavení a úprava tweetu[editovat | editovat zdroj]

Cílová skupina[editovat | editovat zdroj]

Twitter poskytuje možnost výběru zveřejňování mezi uživatele. Autoři sdílí tweety mezi cílovou skupinu, která se dělí na která veřejný prostor a kruh Twitteru, respektive mezi vybrané uživatele.[7]

Možnosti odpovědi[editovat | editovat zdroj]

Ukázka zveřejněného tweetu a štítku zdroje Twitter Web App

Twitter nechává na konkrétním uživateli rozhodnutí, kdo může na jeho tweet odpovědět. Výběr je ze tří možností - (1) odpovědět mohou všichni, (2) odpovědět mohou lidé, které uživatel a autor tweetu sleduje, (3) odpovědět mohou pouze ti uživatelé, které autor tweetu zmíní.

Připnutí tweetu[editovat | editovat zdroj]

Připnutí tweetu uživateli umožňuje zobrazení jeho vybraného tweetu v horní části profilu.

Uživatel platformy Twitter má možnost si připnout vlastní tweet nebo retweet na svém uživatelském profilu, tento tweet se poté zobrazí jako první na jeho profilu, bez ohledu na to, kolik tweetů uživatel dále zveřejní. Uživatel může mít najednou pouze jeden připnutý tweet. Jestliže chce uživatel připnout nový tweet, tak se odepne tweet, který byl již předtím připnutý.[8][9]

Odstranění tweetu[editovat | editovat zdroj]

Tweety může uživatel smazat, tedy odstranit pouze postupně po jednom. Sociální síť Twitter neumožňuje mazání tweetů ve velkém množství. Pro odstranění tweetů stačí nalézt tweet, který chce samotný autor příspěvku smazat. U takového tweetu se nachází ikona tří teček, která nabídne možnost smazat tweet.[10]

Úprava tweetu[editovat | editovat zdroj]

Společnost Twitter, ve svém tweetu ze dne 1. 9. 2022, oznámila, že možnost upravovat tweet byla testována několika uživateli. Společnost uvedla, že funkce úpravy byla nejdříve testována, aby se dalo určit, zda může být tato funkce zneužita. Autor bude při této funkci moci upravit znění tweetu po dobu 30 minut od zveřejnění a předešlá verze upraveného tweetu bude dostupná. Tweet, který byl upraven, bude doplněn datem změny příspěvku a štítkem, který odběratelům autora oznámí, že tweet byl upraven.[11] Úprava příspěvků je zatím umožněna jen předplatitelům služby „Twitter Blue“.[12][13]

Twitter Analytics[editovat | editovat zdroj]

Twitter Analytics je datový nástroj, který pomáhá udržovat přehled aktivity nad uživatelským účtem a jeho dosahu pro lepší sdílený obsah. Datový nástroj ukazuje, jak často uživatel tweetuje, kolik zveřejnil tweetu a kolik uživateli přibylo sledujících/odběratelů na jeho profilu a kolikrát byl uživatel Twitteru zmíněn jiným uživatelem v komentářích pod jinými tweety. Nástroj Twitter Analytics ukazuje uživateli měsíční dosahy jeho profilu a příspěvků, které pomáhají uživatelům s lepším navigováním marketingové strategie, od rozeznávání nejoddanějších followerů po doporučení správné denní doby pro zveřejnění tweetů.[14][15]

Twitter vlákno[editovat | editovat zdroj]

Twitter vlákno na Twitteru je další z funkcí, kterou tweetování umožňuje. Je to série propojených tweetů od jednoho uživatele. Vlákno na Twitteru uživatel může vytvořit při psaní klasického tweetu kliknutím na „+“. Tím uživatel vytvoří další tweet do Twitter vlákna. Autor Twitter vlákna může zveřejnit tweety kliknutím na tlačítko „Tweetnout vše“.[16] Uživatel tak může poskytnout prostřednictvím vláken další novinky ohledně obsahu tweetu, nebo rozšíří informaci tím, že spojí více tweetů dohromady.[17]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Twitter na anglické Wikipedii.

  1. Twitter změní pravidla týkající se limitu 140 znaků. Už od 19. září – Marketing Journal. www.focus-age.cz [online]. [cit. 2023-02-12]. Dostupné online. 
  2. How to Tweet – what is a Tweet, keyboard shortcuts, and sources. help.twitter.com [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Twitter voice Tweets – how to Tweet with your voice or audio. help.twitter.com [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. How to Tweet pictures or GIFs | Twitter Help. help.twitter.com [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Twitter Polls – how to create and how to vote. help.twitter.com [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. SHU, Catherine. Twitter Officially Launches Its "Retweet With Comment" Feature [online]. 2015-04-07 [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. 
  7. About Twitter Circle. help.twitter.com [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-02-05. (anglicky) 
  8. NUMÉRIQUE, Tremplin. Jak připnout tweet na Twitter. Agence Web Tremplin Numérique [online]. 2021-06-13 [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. 
  9. STAFF, Moyens. Jak připnout tweet na Twitter. Moyens I/O [online]. 2022-01-30 [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. 
  10. How to delete a Tweet. help.twitter.com [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. SANTIAGO, Evan. "The edit button may finally be coming to Twitter. Here's when you'll be able to use it". The Charlotte Observer [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. 
  12. KARÁSEK, Jakub. Twitter zavede předplatné Blue. Kolik bude stát a jaké výhody nabídne?. SMARTmania.cz [online]. 2021-05-30 [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. 
  13. Co je to Twitter Blue, jak předplatné funguje a dá se pořídit v Česku?. mobilizujeme.cz [online]. 2022-12-14 [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. 
  14. How to Use Twitter Analytics: The Complete Guide. Buffer Library [online]. 2022-01-04 [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. 8 useful insights you can learn from Twitter analytics. business.twitter.com [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. How to create a thread on Twitter and how to view. help.twitter.com [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. Jak vytvořit vlákno Twitteru [online]. [cit. 2023-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]