Turistická značená trasa 6967

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozcestník před pilou v Srní

Turistická značená trasa 6967 v okrese Česká Lípa je krátká, nenáročná žlutě vyznačená trasa KČT pro pěší turisty vedoucí ze Zahrádek u České Lípy po břehu Novozámeckého rybníka k železniční stanici Srní u České Lípy. Je dlouhá 5,5 km a celá vede územím okresu Česká Lípa.

Popis trasy[editovat | editovat zdroj]

Trasa začíná před vyhořelým zámkem Zahrádky na rozcestníku, který sdílí s celou řadu tras různé barvy, délek i směrů. Přetíná obec Zahrádky na východ a po severním břehu Novozámeckého rybníka projde osadou Karasy (2 km), za východním okrajem rybníka se spojuje z modrou trasou (rozcestník 3,5 km) vedoucí ze Starých Splavů do České Lípy a společně vedou turisty do obce Srní, která patří administrativně pod obec Provodín. Od pily v Srní (5 km) žlutá překoná po silničním mostě železniční trať a končí rozcestníkem z boku železniční stanice pojmenované Srní u České Lípy.[1][2]V roce 1988 zmiňovaná návazná modrá trasa od rozcestí Karasy do Srní vyznačená nebyla.[3]

Procházené území patří do Ralské pahorkatiny a povodí Ploučnice.

Značení[editovat | editovat zdroj]

Rozcestník Karasy

Trasa je vyznačena pásovým značením Klubu českých turistů, na koncích i během trasy směrovkami s vyznačením vzdálenosti v kilometrech. Rozcestníky po trase jsou doplněny tabulkou hlavního sponzora značení Lesy České republiky.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

V úseku o délce 2,5 km je trasa vedená po břehu Novozámeckého rybníka, který je národní přírodní rezervací, vedený jako Evropsky významná lokalita a zároveň je vyhlášen částí území Ptačí oblast Českolipsko - Dokeské pískovce a mokřady. Od Zahrádek údolím Robečského potoka vytékajícího z Novozámeckého rybníka lze projít po navazující červené trase E10 do národní přírodní rezervace Peklo a pak do České Lípy.

Veřejná doprava[editovat | editovat zdroj]

Cesta začíná 1 km od stanice vlaků Zahrádky u České Lípy na trati 087, vedoucí z České Lípy do Lovosic. Končí v Srní, kde zastavují vlaky vedené po trati 080 z Bakova nad Jizerou přes Českou Lípu do Jedlové. Autem je trasa přístupná na obou koncích, v Zahrádkách i Srní, s dostatečnou možností parkování. Do obou lokalit jezdí meziměstská autobusová doprava linek ČSAD Česká Lípa.

Souřadnice[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. AUTORSKÝ KOLEKTIV. Máchův kraj. Praha: Olympia, 1985. Kapitola Žl 30 Ze Zahrádek k Provodínu, s. 90. 
  2. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydání. Praha: Trasa s.r.o, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1. 
  3. Mapa Máchovo jezero. Praha: Geodetický a kartografický podnik v Praze n.p., 1988, 3.vydání. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]