Turistická značená trasa 3956

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 3956
Rozcestník v Bezdězu s trasou 3956 ještě do Starých Splavů
Rozcestník v Bezdězu s trasou 3956 ještě do Starých Splavů
Základní informace
Typturistická stezka
Délka3,5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenízelená turistická značka zelená značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaRalská pahorkatina
ČeskoČesko Česko, Okres Česká Lípa
StartOkna (žst)
CílBezděz (obec, bus)
Výškový rozdíl102 m
Nejvyšší bodpočáteční rozcestí 305 m
Nejnižší bodkoncové rozcestí 407 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

zelená turistická značka Turistická značená trasa 3956 je 3,5 km dlouhá zeleně značená trasa Klubu českých turistů[1] v okrese Česká Lípa spojující Okna s Bezdězem. Její převažující směr je severovýchodní.[2]

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa má svůj počátek u nádraží v Oknech společně se žlutě značenou trasou 6977 vedoucí k Bělé pod Bezdězem. Trasy vedou v souběhu do chatové osady jihovýchodně od obce, odtud 3956 nabírá severovýchodní směr a po Okenské cestě vede lesem k silnici I/38. Přibližně ve dvou třetinách vzdálenosti cestu na čas opouští a zachází si jižněji k malému skalnímu městu u Židovského vrchu. Po překonání silnice I/38 stoupá nadále po lesní cestě severovýchodním směrem. Asi 0,5 km před obcí Bezděz vstupuje do souběhu s červeně značenou Máchovou cestou přicházející od Kokořína. Společně vedou do centra Bezdězu, kde trasa 3956 končí. Máchova cesta odtud pokračuje k Máchovu jezeru, zároveň je zde výchozí rovněž červeně značená trasa 0052 vedoucí k Mladé Boleslavi a průchozí modře značená trasa přicházející sem jako 1065 od Mladé Boleslavi a pokračující jako 1682 do České Lípy. Lze odsud pokračovat i na hrad Bezděz.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trasa dříve spojovala Staré Splavy s Bezdězem pod číslem 3955. Po přeznačení vede trasa 3955 ze Starých Splavů pod hrad Housku, úsek Ždírec - Okna zcela zanikl a závěrečný úsek dnes existuje jako trasa 3956.[3] Na titulní fotografii je zachycen rozcestník v Bezdězu s ukazatelem ještě do Starých Splavů.

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]