Turistická značená trasa 1882

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 1882
Rozcestník trasy 1882 ještě z období jejího trasování okolo Lužické boudy
Rozcestník trasy 1882 ještě z období jejího trasování okolo Lužické boudy
Základní informace
Typturistická stezka
Délka5,1 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenímodrá turistická značka modrá značka
Sezónaviz odstavec časové omezení
Lokalizace
PolohaKrkonoše
ČeskoČesko Česko, Okres Trutnov
StartMedvědí bouda
CílŠpindlerova bouda (CZ/PL, bus)
Výškový rozdíl190 m
Nejvyšší bodMedvědí potok 1010 m
Nejnižší bodkoncové rozcestí 1200 m
Vyhlídkové bodyna více místech po celé trase
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

modrá turistická značka Turistická značená trasa 1882 je 5,1 km dlouhá modře značená krkonošská trasa Klubu českých turistů[1] v okrese Trutnov spojující Medvědí boudu se Špindlerovou boudou. Její převažující směr je východní.[2] Trasa se nachází na území Krkonošského národního parku. Úsek mezi Medvědí a Davidovými Boudami sleduje tzv. Školní cestu.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa má svůj počátek nad Medvědí boudou na rozcestí se zeleně značenou trasou 4201 ze Špindlerova Mlýna na Labskou boudu a se zde výchozí žlutě značenou trasou 7203 na Brádlerovy boudy. Trasa klesá luční a posléze lesní pěšinou k severovýchodu k lávce přes Medvědí potok, odkud stoupá k jihovýchodu k Davidovým Boudám, kam již přichází jako zpevněná lesní cesta. U Davidových Bud dochází ke křížení se žlutě značenou trasou 7362 ze Špindlerova Mlýna na Petrovu boudu. Trasa 1882 pokračuje úboční lesní cestou střídavě k severovýchodu, jihovýchodu a opět severovýchodu, lesní cestu opouští a pěšinou stoupá i nadále k severovýchodu do pramenné oblasti potoka Dírečky. Zde svůj směr opět mění na jihovýchodní nadále stoupá střídavě lesem a svahovými rašeliništi, která překonává po dřevěných chodnících. Závěrečný úsek je veden po silnici spojující Špindlerův Mlýn se Špindlerovou boudou. U ní trasa končí na rozcestí s hřebenovou červeně značenou Cestou česko-polského přátelství a zde výchozími trasami vedoucími do Špindlerova Mlýna (zeleně značená 4202 a žlutě značená 7204). Výchozí jsou zde i další polské turitiské trasy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • Výchozí rozcestí a úvodní úsek se dříve nacházely pod Medvědí boudou
  • Koncový úsek dříve nestoupal po silnici ke Špindlerově boudě, ale klesal k Lužické boudě a až poté ke Špindlerově boudě po luční pěšině v souběhu s dalšími trasami[3]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Časové omezení[editovat | editovat zdroj]

Úsek trasy 1882 v pramenné oblasti Dírečky a rašelinné louky pod silnicí na Petrovu boudu je z důvodu ochrany přírody mezi 15. březnem a 31. květnem uzavřen.

Reference[editovat | editovat zdroj]