Tsavorit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tsavorit
velmi vzácná ukázka tsavoritu na gafitové matrix z lokality Lelatema Mts, Arusha Region, Tanzanie
velmi vzácná ukázka tsavoritu na gafitové matrix z lokality Lelatema Mts, Arusha Region, Tanzanie
Obecné
Kategorieminerál
Chemický vzorecCa3Al2(SiO4)3
Identifikace
Barvasytě zelená až nažloutlá
Vzhled krystalukrystaly, zrnitý, kusový
Soustavakubická
Tvrdost6,5 - 7
Leskskelný
Štěpnostchybí
Vrypbílý
Hustota3,59 - 3,68 g ⋅ cm−3
Rozpustnostv kyselinách nerozpustný
Ostatnílom je lasturnatý až nerovný

Tsavorit je minerál patřící do skupiny granátů. Jedná se o zeleně zbarvenou drahokamovou odrůdu vápenatého granátu grosuláru, kde jeho jedinečná zelená barva je způsobena příměsí vanadu a chrómu. V roce 1967 ho nalezl britský geolog a hledač drahokamů Campbell Bridges v severní Tanzanii, ale vzhledem ke složitým politickým podmínkám v dané zemi byl pojmenován podle jiné oblasti svého výskytu, a to národního parku Tsavo v povodí stejnojmenné řeky v Keni. Jeho těžba je vzhledem k místu výskytu velice náročná a v současné době existuje pouze pár soukromých dolů zabývajících se jeho těžbou (to z něj činí ještě vzácnější drahokam s velice omezeným množstvím).

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Tento drahokam se nachází v dutinách křemenných nebo skapolitových konkrecí, uložených v grafitových vrstvách. Tvoří průhledné nebo průsvitné krystaly ve tvaru dvanáctistěnu. Je světle až sytě zelený, někdy s modravými nebo žlutavými odstíny. Na nalezištích je doprovázen krystalky dalšího vzácného zeleného kamene nazývaného chromturmalín.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Tsavorit se brousí jako drahý kámen a je velmi ceněný. Jedná se o jeden z nejdražších granátů a jeho cena dalece přesahuje ceny běžných drahokamů. Nachází se ve velmi omezeném množství a vzorky větší než 2 karáty jsou extrémně vzácné.

Odrůdy[editovat | editovat zdroj]

Malijský granát[editovat | editovat zdroj]

Malijský granát byl objeven v roce 1994 v dole Sandaré v regionu Kayes v Mali. Složením je na pomezí mezi grosulárem a andraditem, má tudíž na rozdíl od tsavoritu mnohem světlejší barvu. Nejčastěji je nažloutle zelený a poměrně světlý, může však být i žlutý nebo hnědý. Z počátku byl velmi hojný, ale jeho ložiska se pomalu vyčerpávají, a tak jeho cena rychle roste.

Ukázka krystalů mint garnetu

Mint garnet[editovat | editovat zdroj]

Mint garnet v doslovném překladu "mátový granát", je speciální a vzácnější odrůdou tsavoritu. Je mu velice podobný, má však světlejší a mnohem jiskrnější odstín zelené. Byl objeven roku 1998 na lokalitě jeho jediného výskytu, kterým je Merelani Hills v Tanzanii, což je stejná lokalita, kde se vyskytuje drahokam tanzanit. Je to velmi ceněný granát, považovaný spíše za sbírkovou záležitost.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]