Triumf Republiky (Paříž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Triumf Republiky
Triumf Republiky
Triumf Republiky
Základní údaje
AutorAimé-Jules Dalou
Georges Gardet
Thiébaut Frères
Pierre Bingen
Rok vzniku1899
Popis
Materiálbronz
Umístění
UmístěníPlace de la Nation
StátFrancieFrancie Francie
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Triumf Republiky (francouzsky Le Triomphe de la République) je monumentální alegorické bronzové sousoší v Paříži. Nachází se uprostřed náměstí Place de la Nation. Autorem realistického díla je francouzský sochař Aimé-Jules Dalou (1838-1902).

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1878 vyhlásilo město Paříž soutěž na pomník Francouzské republice. V ní zvítězili bratři sochař Léopold Morice a architekt François-Charles Morice a jejich Pomník Republice (Monument à la République) byl postaven v roce 1883 na Place de la République.

Nicméně na druhém místě v soutěži skončil projekt Julese Daloua, který rovněž upoutal pozornost poroty a města Paříže, kteří rozhodli, že také toto dílo bude realizováno a jako umístění bylo vybráno Place de la Nation. Jules Dalou na svém díle pracoval následujících 20 let. U příležitosti oslav 100. výročí Velké francouzské revoluce v roce 1889 byl odhalen provizorní pomník. Konečná bronzová verze byla slavnostně odhalena o deset let později, dne 19. prosince 1899.

Sousoší s bazénem

V roce 1908 sochař Georges Gardet instaloval sochy mořských příšer do vodní nádrže okolo sousoší. Tato zvířata chrlila proudy vody směrem k sousoší. O tomto řešení uvažoval i sochař Dalou, ale později od jeho realizace upustil. Tyto bronzové prvky byly odstraněny během druhé světové války po okupaci Paříže při sběru kovů pro válečné účely. Vodní nádrž byla odstraněna v 60. letech při stavbě linky RER A pod Place de la Nation.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vůz tažený dvěma lvy symbolizujícími síly lidu řídí Duch Svobody, kterým je Marianne obklopená alegoriemi Práce (kovář s kladivem na rameni), Spravedlnosti (žena držící hermelínový plášť a ruku spravedlnosti doprovázená puttem se složenými váhami), Míru a Hojnosti (žena s kyticí v ruce a dvěma putty u jejích nohou přidržujícími roh hojnosti). Marianne drží fasces, atribut zděděný z doby římské republiky, a má frygickou čapku, symbol svobody a Republiky. Marianne stojí na zemském glóbu představujícím univerzální charakter Republiky. Vedle kováře je putto držící tlustou knihu a upomínající na vzdělávací poslání Republiky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Le Triomphe de la République na francouzské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]