Trh výrobních faktorů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Trh výrobních faktorů je místem, kde se střetává nabídka výrobních faktorů (práce, půda, kapitál) s poptávkou po těchto faktorech. Na rozdíl od trhu výrobků a služeb, kde výrobci nabízejí své výrobky a služby a domácnosti je poptávají, jsou na trhu výrobních faktorů nabízejícími domácnosti a poptávajícími firmy. Domácnosti nabízejí svůj čas, který věnují práci, schopnosti a dovednosti (souhrnně práci), dále pak své úspory (kapitál) a půdu. Firmy jako poptávající jim za tyto faktory platí:


Poptávka po výrobních faktorech[editovat | editovat zdroj]

Poptávka po výrobních faktorech je tzv. poptávkou odvozenou. Zda firmy budou potřebovat a poptávat jednotlivé výrobní faktory totiž závisí na tom, zda domácnosti budou poptávat jejich výrobky a služby, na které se daný výrobní faktor používá. Protože se firmy snaží dosáhnout co nejvyššího zisku, budou poptávat jen takové množství výrobních faktorů, které jim zajistí zisk.

Faktory ovlivňující poptávku po výrobních faktorech[editovat | editovat zdroj]

  1. poptávka domácností po výrobcích a službách, které jsou produkovány pomocí výrobních faktorů.
  2. množství jiných vstupů - to znamená, že když cena jednoho faktoru vzroste a ostatní zůstávají stejné, pak se firmě obecně vyplatí nahradit dražší faktor větším množstvím jiného levnějšího vstupu.
  3. změny v technologii - jestliže je vyvinut nový výrobní stroj, je jasné, že poptávka po práci bude nižší.


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.ucitelka.info [online]. [cit. 2013-06-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-30.