Přeskočit na obsah

Trest smrti v Mauritánii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Trest smrti v Mauritánii je legální forma trestu. Poslední poprava v zemi byla vykonána v roce 1987, proto je země považována Amnesty International za abolicionistu v praxi.[1]

V mauritánském trestním právu existuje možnost uložit trest smrti za homosexualitu, ale není známo vynesení takového rozsudku.[2][3] V zemi existuje také trest smrti za rouhání, který je za tento trestný čin od roku 2018 mandatorní.[4] Dalšími hrdelními zločiny jsou vražda s přitěžujícími okolnostmi (jako je vražda soudce nebo veřejné osoby v úřadu), vražda, jiné zločiny s následkem smrti například žhářství, terorismus s následkem smrti, znásilnění pokud byl odsouzený ženatý, ozbrojená loupež, žhářství budovy nebo vozidla pokud byli uvnitř lidé, cizoložství, velezrada, špionáž, křivá výpověď pokud vedla k odsouzení k trestu smrti nevinného a mučení. Způsobem popravy je zastřelení popravčí četou. Náboženské zločiny jako je cizoložství a homosexuální vztah se mohou trestat ukamenováním. Trest smrti nemohou dostat nezletilí a lidé s duševním onemocněním. Těhotné ženy mají vždy odklad popravy až do porodu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Capital punishment in Mauritania na anglické Wikipedii a Doodstraf in Mauritanië na nizozemské Wikipedii.

  1. Abolitionist and retentionist countries (as of July 2018). Amnesty International [online]. [cit. 2024-07-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BEARAK, Max; CAMERON, Darla. Analysis | Here are the 10 countries where homosexuality may be punished by death. Washington Post. 2021-12-01. Dostupné online [cit. 2024-07-06]. ISSN 0190-8286. (anglicky) 
  3. Mendos, Lucas Ramón (2019). State-Sponsored Homophobia 2019 Dostupné online
  4. Mauritania: Mandatory Death Penalty for Blasphemy | Human Rights Watch [online]. 2018-05-04 [cit. 2024-07-06]. Dostupné online. (anglicky)