Tlapatý kříž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tlapatý kříž (anglicky Cross Pattée, německy Tatzenkreuz) je druhem kříže, používaným v heraldice, vexilologii, symbolice nebo faleristice.

Na rozdíl od normálního kříže se jeho ramena rozšiřují od středu směrem ven. Tato rozšiřující se ramena mohou být rovná nebo dovnitř prohnutá. Kříž s dovnitř prohnutými rameny (užitý např. na gruzínské vlajce) je ve středoevropské heraldice nazýván též přesnějším názvem kříž tlapatý vydutý, nebo také kříž Leopoldův.[1]

Tlapatý kříž může být heroldský i volný (pak je obecnou figurou), rovnoramenný i latinského typu.[2] Tlapatý kříž se, stejně jako maltézský, často používá při vytváření řádových dekorací a vyznamenání. V současnosti je používán např. jako znak armádou Spolkové republiky Německo nebo jako znak organizace polských skautů Harcerů. Je také insignií Řádu německých rytířů.

V liturgických knihách římské církve se (červený) tlapatý kříž umístěný v textu používá jako upozornění, že ten, kdo pronáší příslušnou modlitbu, má na tomto místě udělat rukou znamení kříže jako požehnání.

Varianty[editovat | editovat zdroj]

Užití[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]