Thomas Smith

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Thomas Smith
Narození6. prosince 1752
Broughty Ferry
Úmrtí21. června 1815 (ve věku 62 let)
Edinburgh
Místo pohřbeníOld Calton Cemetery
Povolánípodnikatel, inženýr a stavební inženýr
ChoťJean Lillie[1]
Elizabeth Couper[1]
Mary Jack[1]
DětiJane Smith[1]
PříbuzníRobert Stevenson (nevlastní syn)
Thomas Stevenson[1], David Stevenson[1] a Alan Stevenson[1] (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Thomas Smith (6. prosinec 1752 Broughty Ferry, Skotsko21. červen 1815 Edinburgh) byl skotský podnikatel a první stavitel (inženýr) majáků. V roce 1786 byl jmenován prvním hlavním inženýrem Rady severních majáků (Northern Lighthouse Board).

Život[editovat | editovat zdroj]

Smith se narodil v Broughty Ferry na předměstí Dundee ve Skotsku. Když byl ještě malý, jeho otec (kapitán) se utopil v přístavu Dundee. Z toho důvodu jej matka podporovala v kariéře na pevnině, kde se zpočátku věnoval železářství. Zatím co ovdovělá matka zůstala v Broughty Ferry, Smith se usadil v Edinburghu.[2]

V Edinburghu Smith založil a zřejmě i jako jediný vlastnil úspěšnou firmu na výrobu lamp a olejů Greenside Company's Works.[2] Také získal zakázku na zlepšení pouličního osvětlení pro rozvíjející se Nové město (New Town) v Edinburghu.

Olejové lampy, které dodal, měly parabolické reflektory z leštěné mědi, které soustřeďovaly světlo a zvyšovaly jeho jas. Výroba takových reflektorů v přísných tolerancích nebyla jednoduchá,[3] ale inovace, které Smith vymyslel, poskytly jeho lampám čtyřnásobný výkon oproti standardním olejovým lampám bez jakéhokoli reflektoru.[4]

Úspěch Smithovy práce v oblasti pouličního osvětlení mu poskytl kontakty a kvalifikaci, které vedly k tomu, že byl v roce 1786 jmenován hlavním inženýrem nově vzniklého Northern Lighthouse Trust (nyní Northern Lighthouse Board). Byl pověřen stavbou prvních čtyř moderních majáků a neprodleně vyslán na jih, aby získal technické znalosti u některého anglického stavitele majáků (pravděpodobně Johna Smeatona, který v padesátých letech 17. století postavil průkopnický třetí maják Eddystone, nebo snad Ezekiela Walkera či Williama Hutchinsona).[4]

Po návratu se Smith pustil do stavby čtyř nových majáků na Kinnaird Head, Mull of Kintyre, Eilean Glas a North Ronaldsay. Kromě návrhu a výstavby musel Smith překonat značné finanční, logistické a dodavatelské problémy vyplývající z odlehlé polohy projektů.[2] Nicméně všechny čtyři majáky byly úspěšně postaveny.

Smith si rychle osvojil nově vynalezenou Argandovu lampu, která díky kruhovému knotu a skleněnému komínku poskytovala mnohem jasnější světlo než tradiční knotové lampy. Nejdůležitější bylo, že ji zkombinoval se svými parabolickými reflektory, čímž vznikla kombinace, která se stala známou jako katoptrický systém a stanovila tehdejší standard pro osvětlení majáků.[3][5]

První z jeho majáků - Kinnaird Head (1787) – měl 17 lamp na velrybí olej, podpořených parabolickými reflektory, a byl údajně nejvýkonnějším světlem své doby[3] s udávaným dosvitem 10 až 12 nm (19 až 23 km). Smith v následujících letech pokračoval v experimentování a vylepšování svých návrhů a právě jeden z jeho posledních návrhů, Start Point, Sanday (1806), obsahoval otočné světlo, které se mělo stát univerzálním.

V roce 1808 Smith odstoupil ze své funkce v Radě severních majáků a jeho nástupcem se stal jeho nevlastní syn Robert Stevenson. Zůstal však aktivní ve svém soukromém podnikání.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1792 – pět let po svém jmenování do Rady severních majáků – se Smith oženil se svou třetí ženou Jean Lillie Stevensonovou (1751–1820).

Předtím Smith dvakrát ovdověl. S první ženou měl pět dětí, avšak pouze dcera (Jane) a syn (James) přežili dětství. Z druhého manželství měl ještě jednu dceru (Mary-Anne).

Jean Lillie Stevensonová byla sama vdovou a měla malého syna Roberta Stevensona. Jejím prvním manželem byl Alan Stevenson, společník ve West Indies sugar trading house (Západoindický obchodní dům s cukrem) v Glasgowě, který zemřel na epidemickou horečku na ostrově Svatý Kryštof v Západní Indii v roce 1774 a zanechal Jean Lillie v nejisté finanční situaci.

Nová rodina zpočátku bydlela na Blair Street 1 u Královské míle v edinburském Starém městě a v letech 1798–1799 se přestěhovala do tehdy nově postaveného domu Baxter's Place 2 v ulici Leith Walk.

Vztah mezi Thomasem Smithem a jeho nevlastním synem Robertem Stevensonem se ukázal jako blízký a obdivný. Ačkoli Stevensonova matka zamýšlela jeho kariéru v duchovní správě, místo toho se stal nadšeným pomocníkem v dílech svého nevlastního otce a v roce 1791 se u Smithe formálně vyučil. Tento vztah ještě více upevnila neobvyklá okolnost: v roce 1799 se Stevenson oženil se svou tehdy dvacetiletou nevlastní sestrou Jane.[4] následujícího roku se Stevenson stal plnohodnotným partnerem Smithovy firmy a nakonec ho v roce 1808 vystřídal ve funkci hlavního inženýra Rady severních majáků, čímž byla zahájena dynastie Stevensonových stavitelů majáků[6].

O vlastním synovi Thomasi Smithovi Jamesovi se toho ví jen málo, kromě toho, že odešel z domova a založil si vlastní železářskou firmu, ale není známo, zda to bylo kvůli nějaké roztržce s otcem.[4] Jeho dcera Janet byla matkou fyzika Williama Swana.

Smith zemřel doma na Baxter's Place 2 dne 21. června 1815 ve věku 62 let. Je pohřben v severovýchodní části pohřebiště Old Calton Burial Ground. Po jeho smrti zdědil dům Robert Stevenson.

Majáky postavené Thomasem Smithem[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Thomas Smith (engineer) na anglické Wikipedii.

  1. a b c d e f g Kindred Britain.
  2. a b c The Project Gutenberg eBook of the Works of Robert Louis Stevenson Volume XVI, by Robert Louis Stevenson.. www.gutenberg.org [online]. [cit. 2022-01-01]. Dostupné online. 
  3. a b c GRANT, R. G. Sentinels of the sea : a miscellany of lighthouses past. London: [s.n.], 2018. 155 s. Dostupné online. ISBN 0-500-51976-5, ISBN 978-0-500-51976-9. OCLC 1007304269 
  4. a b c d HARMAN, Claire. Robert Louis Stevenson : a biography. London: Harper Perennial, 2006. Dostupné online. ISBN 0-00-711322-6, ISBN 978-0-00-711322-4. OCLC 62474198 
  5. NANCOLLAS, Tom. Seashaken houses : a lighthouse history from Eddystone to Fastnet. Londýn: [s.n.] 235 s. Dostupné online. ISBN 978-1-84614-938-2, ISBN 1-84614-938-X. OCLC 1123178242 
  6. Stevenson engineers. Northern Lighthouse Board [online]. [cit. 2022-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]