Harris (Vnější Hebridy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Harris

StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Harris (gaelsky Hearadh) je jižnější část největšího ostrova Vnějších Hebrid, který se dohromady nazývá Lewis a Harris nebo Harris-Lewis. Z historických důvodů je samostatnou správní jednotkou.

Na Harrisu žijí necelé dva tisíce obyvatel (1916 lidí podle sčítání v roce 2001). 60 % obyvatelstva hovoří gaelsky. Ostrov je znám produkcí Harriského tvídu, i když ten se v současnosti vyrábí především na Lewisu.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Dva hluboké zálivy, East Loch Tarbert a West Loch Tarbert, dělí Harris přirozeně na dvě části spojené úzkou šíjí v místě hlavního sídla celého území – města Tarbert (550 obyvatel). Skalní podloží Harrisu je starobylé, datované až do prekambria.

Řídce osídlený severní Harris, přiléhající k Lewisu, je hornatý, Clisham (799 m) je nejvyšší horou na Vnějších Hebridách. Jižní Harris je méně hornatý, s řadou písčitých pláží na západním pobřeží.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Ardhasaig a hora Clisham, Isle of Harris

Harris je dostupný po zemi ze severu, z Lewisu. Do hlavního střediska Tarbertu pravidelně připlouvá trajekt z Uigu na ostrově Skye ve Vnitřních Hebridách. [1] Přívoz také spojuje Leverburg na jižním pobřeží Harrisu s ostrovem Berneray (gaelsky Beàrnaraigh na Hearadh), z něhož vede silnice na ostrov North Uist (Uibhist a Tuath).[2] Most Scalpay Bridge spojuje Harris s menším obydleným ostrovem Scalpay.[3]

Roku 2018 byl oznámen plán propojit Harris se Severním Uistem mostem, který by (spolu s mostem z Jižního Uistu na Barru) dokončil propojení celého 175 mil dlouhého řetězce Vnějších Hebrid. Nahrazení přetíženého trajektu přes průliv Sound of Harris má za cíl turistické zatraktivnění celého souostroví.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Harris, Scotland na anglické Wikipedii.

  1. Caledonian MacBraine (timetable). Dostupné online.
  2. Caledonian MacBrayne (timetable). Dostupné online. Archivováno 13. 2. 2018 na Wayback Machine.
  3. Scalpay Bridge. Dostupné online.
  4. Outer Hebrides could be linked together by bridge plan. Dostupné online.