The Triumph of Time and Truth

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Triumf Času a Pravdy / The Triumph of Time and Truth HWV 71 / Il trionfo del tempo e della verità - HWV 46b / (Il trionfo del tempo e del disinganno - HWV 46a)
Georg Friedrich Händel
SkladatelGeorg Friedrich Händel
Druh skladbyoratorium
Datum vzniku1707 / 1737 / 1757
LibretoThomas Morell / Benedetto Pamphilj
Jazykangličtina / italština
Zpěvácisoprán, alt, tenor, baspěvecký sbor
Hudební
nástroje
orchestr
Premiéra1707 (1757)
Řím (Královská opera, Covent Garden)
Části3

Triumf Času a Pravdy je oratorium od George Friedricha Händela, kterou autor uvedl ve třech různých verzích během své padesátileté kariéry:

  • Il trionfo del tempo e del disinganno HWV 46a - italské oratorium z roku 1707,
  • revidovaná a rozšířená verze Il trionfo del tempo e della verità, byla uvedena v roce 1737 pod číslem HWV 46b
  • The Triumph of Time and Truth (HWV 71) je další rozšířená a revidovaná verze oratoria, která byla v anglické verzi uvedena v roce 1757, patrně již bez velkého vlivu nevidomého a stárnoucího Händela.

Il trionfo del tempo e del disinganno (HWV 46a)[editovat | editovat zdroj]

Il trionfo del tempo e del disinganno bylo Händelovo první oratorium na libreto kardinála Benedetta Pamphiliho. Jeho název ja překládán jako "Triumf Času a Rozčarování" (HWV 46a). Dvoudílné dílo složil autor na jaře 1707. Premiéru mělo v létě téhož roku v Římě. Jeho nejslavnější árie "Lascia la spina" byla později přepracována jako árie "Lascia ch'io pianga" (Nech mě plakat) v jeho opeře Rinaldo z roku 1711.[1]

Il trionfo del tempo e della verità (HWV 46b)[editovat | editovat zdroj]

O třicet let později, kdy autor žil v Anglii a měl na starosti jak anglicky zpívaná oratoria, tak italskou operu, zrevidoval a rozšířil v březnu 1737 "Il trionfo" do třídílného díla pod novým názvem Il trionfo del tempo e della verità (Triumf Času a Pravdy, HWV 46b). Premiéra proběhla 23. března 1737, v následujícím měsíci proběhly tři reprízy a dílo bylo ještě jednou uvedeno v roce 1739.

The Triumph of Time and Truth (HWV 71)[editovat | editovat zdroj]

Zatímco Jephtha (1751) je považován za Händelovo poslední oratorium, třetí revize "Il trionfo" (HWV 71) je datována do března 1757, kdy Isabella Youngová zpívala roli Counsel (Pravdy). Libreto bylo přepracováno do angličtiny (pravděpodobně Händelovým libretistou Thomasem Morellem) a oratorium bylo znovu rozšířeno. V této době byl Händelův zdravotní stav velmi špatný a jeho vliv na podobu tohoto díla (pokud vůbec existoval) je nejistý. Skutečným autorem této úpravy byl pravděpodobně John Christopher Smith mladší.

Novodobá uvedení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Triumph of Time and Truth na anglické Wikipedii.

  1. HICKS, Anthony. Rinaldo [online]. Oxford Music Online [cit. 2011-01-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-11-22. (anglicky) 
  2. The Triumph of Time and Truth [online]. Teatro alla Scala [cit. 2016-12-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-12-20. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]