Teplický tunel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Teplický tunel
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
StátČeskoČesko Česko
Provozní délka230 m
Lokalizace
Souřadnice
Teplický tunel
Teplický tunel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Teplický tunel se nachází na železniční trati 047 Trutnov – Teplice nad Metují mezi stanicemi Teplice nad Metují město a Teplice nad Metují v km 31,221–31,451, v nadmořské výšce 470 m. Je jednokolejný a neelektrifikovaný.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle projektu vídeňské firmy E. Gross & Co. byla zahájená výstavba trati Trutnov – Teplice nad Metují v roce 1906 společností Lokalbahn Wekelsdorf–Parschnitz–Trautenau (Místní dráha Trutnov - Teplice nad Metují), která získala koncesi na výstavbu v roce 1906.[1]

Tunel byl proražen v roce 1908 v délce 230 m.[2] Jeho ostění bylo vyzděno 20 až 70 cm tlustými pískovcovými kvádry s kamennou zakládkou. V ose tunelu vedla odvodňovací stoka vyzděna z pískovcových kvádrů a překrytá pískovcovými deskami. Na každé straně bylo vyzděno po čtyřech bezpečnostních výklenků (celkem osm).[3] První vlak projel tratí 7. srpna 1908.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Teplický tunel se nachází v geomorfologickém celku Broumovská vrchovina v geomorfologickém podcelku Polická vrchovina. Z geologického hlediska byl tunel ražen v prostředí vápenců a slínovců, které se pravidelně střídají v oblasti portálů, kdežto tunelová trouba je vedena v oblasti vápenců. Při ražbě byly zastiženy velmi tvrdé vápence, slínovce a pískovce s pevnosi až 102 MPa a s výraznou blokovou odlučností. Vypadávání velkých bloků způsobilo nezaviněné geologicky podmíněné nadvýlomy. V polovině délky tunelu byla zjištěna lokální tektonická porucha.[3]

Rekonstrukce tunelu[editovat | editovat zdroj]

V období od 4. srpna 2015 do 31. prosince 2016 byla provedena rekonstrukce tunelu. Původní kamenné ostění vykazovalo značné poškození a průsaky vody. Pro zvýšení rychlosti a bezpečnosti provozu bylo potřeba provést novou profilaci. Byl snesen kolejový vršek, odtěženo štěrkové lože a vybudovány přístupové cesty. Oba portály byly rozebrány a z obou stran probíhala ražba nového profilu pomocí nové rakouské tunelovací metody. Po ukončení ražby bylo vybetonováno definitivní železobetonové ostění o síle 0,3 m pomocí posuvného bednění. Délka betonážního kroku u 18 tunelových bloků byla 11,9 m, u portálových částí pak 5,9 m a 9,9 m.[3] Po ukončené betonáži ostění následovalo vyzdění obou portálů z původních očištěných kvádrů. Profil tunelu byl zvětšen o půl metru ve výšce a o jeden metr na šířce. Rekonstrukci provedla firma Subterra a. s. [4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FA a VCPD ČVUT v Praze, INDUSTRIÁLNÍ TOPOGRAFIE. www.industrialnitopografie.cz [online]. [cit. 2019-10-17]. Dostupné online. 
  2. Teplický (tunel) • Královéhradecký kraj (CZ) / © Atlas Drah Polska, Česka a Slovenska. www.atlasdrah.net [online]. [cit. 2019-10-17]. Dostupné online. 
  3. a b c PANUŠKA, Jan; DOHNÁLEK, Václav. Rekonstrukce teplického tunelu a mostu v Petříkovicích v rámci akce Revitalizace trati Trutnov – Teplice nad Metují. Železniční mosty a tunely [online]. 2017-01-18 [cit. 2022-05-18]. Dostupné online. 
  4. Subterra a.s. - stavební společnost - podzemní a pozemní stavitelství. www.subterra.cz [online]. [cit. 2019-10-17]. Dostupné online. 
  5. Revitalizace trati Trutnov – Teplice nad Metují. Silnice Železnice [online]. [cit. 2019-10-17]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]