Tatran Litovel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tatran Litovel
NázevTělovýchovná jednota Tatran Litovel
AdresaNám. Přemysla Otakara 770, Litovel
Založen1953
PředsedaKamil Axmann
Klubové barvybílá a modrá
Počet oddílů12

Tatran Litovel je spolek provozující sportovní činnost ve 12 oddílech ve městě Litovli.

Oddíly[editovat | editovat zdroj]

Oddíly Tatranu Litovel podle počtu členů jsou:

Historie[editovat | editovat zdroj]

Již v roce 1874 vznikla v Litovli Sokolská jednota. V roce 1924 založili fotbalisté svůj klub pod názvem SK Litovel. Postupně se přidal lední a pozemní hokej. Během druhé světové války, kdy byl Sokol zakázán, všechny oddíly přešly pod SK Litovel. Po osvobození byla činnost Sokola opět obnovena. Po všesokolském sletu v červnu 1948, který vyzněl protistranicky, se schylovalo k celostátní reorganizaci tělovýchovy. Rok 1953 definitivně přinesl zánik litovelského Sokola, když byly tělovýchovné jednoty přičleněny k výrobním závodům a vznikl tak TJ Tatran Litovel. V té době vznik v Litovli i TJ Slovan a Rudá Hvězda. Název Sokol byl vyhrazen jen pro vesnické jednoty. V roce 1956 pak reorganizace pokračovala a Slovan byl začleněn do Tatranu.

Řídící orgány[editovat | editovat zdroj]

Vrcholným orgánem je valná hromada, v období mezi valnými hromadami pracuje výkonný orgán - rada předsedů oddílů v čele se svým předsedou. Statutárním orgánem je Správní rada složená z předsedy, místopředsedy a tajemníka. Provozní záležitosti řeší tajemník ve spolupráci s účetním.

Členská základna[editovat | editovat zdroj]

Tatran Litovel měl na začátku roku 2010 přibližně 660 členů, z toho 391 dospělých a 268 mladších 18 let. Tímto počtem členů je největší sportovní nebo kulturní organizací působící v Litovli.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]