TV8 (Moldavsko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
TV8
Zahájení vysílání1. března 2006
ProvozovatelVeřejné sdružení „Media Alternativa”
ZeměMoldavskoMoldavsko Moldavsko
Sídloulice Aleca Russa 1, 21, Kišiněv
Jazykrumunština, ruština
Dřívější jménaTV7
Webhttps://tv8.md/

TV8 (dříve TV7) je nezisková televizní stanice se sídlem v Kišiněvě v Moldavsku.[1] Vlastníkem je veřejné sdružení "Media Alternativa", jehož výkonnou ředitelkou je Natalia Morariová. TV8 používá programovou strategii mezinárodních filmů a televizních pořadů, stejně jako místních talk show a zpravodajství. V roce 2017 převedl tehdejší majitel kanálu Chiril Lucinschi své vlastnictví na "Media Alternativa". Po tomto převodu se TV7 rebrandovala na TV8.[2]

Současné programy[editovat | editovat zdroj]

  • Știri cu Angela Gonța (česky Aktuality s Angelou Gonțou) je hlavní zpravodajská relace v rumunštině, která se vysílá ve všední dny v 19:00.
  • Новости с Яной Степаненко (česky Aktuality s Janou Stěpaněnkoum) a Новости с Ириной Стряпко (česky Aktuality s Irinou Strjapkovou) jsou hlavní ruskojazyčné zpravodajské pořady stanice, které se vysílají ve všední dny ve 22:45 hodin.
  • Cutia Neagră (česky Černá krabice) je talk show zaměřená na korupci s prvky investigativní žurnalistiky. Pořad moderuje Mariana Rață a vysílá se každé pondělí ve 21:30.
  • Întreabă Ghețu (česky Ghețu se ptá) je talk show moderátorky Natalie Ghețuové, která se vysílá každý pátek ve 21:30. Témata, o nichž se diskutuje, obvykle zahrnují důležité politické a společenské události.
  • Dincolo de Nistru (česky Za Dněstrem) je dokumentární seriál o životě obyvatel Podněstří. Moderují ho Viorica Tătaru a Andrei Captarenco a vysílá se každou neděli v 10:45.
  • Efect 9.6 (česky Efekt 9.6) je pořad o sociálních konfliktech v Moldavsku. Moderuje ho Angelica Frolovová a vysílá se v sobotu v 11:20.
  • Corupția în Vizor (česky Korupce na dohled) je pořad, který vznikl v rámci projektu „Mobilizace občanské společnosti pro monitorování veřejné integrity a protikorupčních aktivit v Moldavsku" realizovaného moldavskou pobočkou Transparency International a financovaného Velvyslanectvím Spojených států amerických v Moldavsku. Pořad moderuje Sergiu Niculiță a vysílá se v sobotu v 17:00 hodin.
  • Iubește viața (česky Život v lásce) je pořad o autentických a dramatických životních příbězích různých lidí. Moderuje ho Tatiana Granciuc a vysílá se ve všední dny v 16:45.

Ocenění a uznání[editovat | editovat zdroj]

  • 2020: TV8 byla jako jediná televize zařazena do Bílé knihy moldavských masmédií, kterou vydalo Nezávislé novinářské centrum.[2]
  • 2020: Výkonná ředitelka sítě Natalia Morari získala cenu „Příběhy o nespravedlnosti", kterou uděluje česká nevládní organizace Člověk v tísni za propagaci demokratických hodnot.[3]
  • 2019: Síť získala Národní cenu za novinářskou etiku a deontologii, kterou uděluje Tisková rada Moldavska.[4]

Hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Podle průzkumu provedeného mezi 16. listopadem 2019 a 8. prosincem 2019 na objednávku Mezinárodního republikánského institutu považovalo TV8 za nejdůvěryhodnější kanál pro politické informace 13 % respondentů z celé země a 15 % respondentů z Kišiněva (páté místo). Kromě toho 18 % celostátních respondentů a 26 % respondentů z Kišiněva uvedlo, že tento kanál sledují kvůli politickým informacím (šesté místo).[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku TV8 (Moldovan TV channel) na anglické Wikipedii.

  1. Misiunea și valorile tv8. tv8.md [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (rumunsky) 
  2. a b TV8, instituția media care a cutremurat constant clasa politică. Istoria singurului post de televiziune, inclus în Cartea albă a mass-mediei. agora.md [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (rumunsky) 
  3. /VIDEO/ Natalia Morari a câștigat premiul "Stories of Injustice", acordat celor care luptă pentru valorile democratice. tv8.md [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (rumunsky) 
  4. POSTUL DE TELEVIZIUNE TV8 A CÂȘTIGAT Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2019. api.md [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-04-07. (rumunsky) 
  5. Moldova: First Poll Since Government Dissolution Indicates Confidence in Democracy. iri.org [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]