TERF

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Transparent podporující intersekcionální feminismus na protestu v Londýně, 2020

Jako TERF (akronym trans-exclusionary radical feminist) jsou označováni feministé, původně ti radikální, kteří nepovažují trans ženy za součást feministického hnutí, tedy za ženy vůbec, jsou proti přítomnosti trans žen v prostorách vyhrazených pro ženy a staví se proti legislativě související s právy transgender osob. Poprvé byl výraz použit v roce 2008,[1] od té doby se jeho význam rozšířil a je používán i pro osoby, které jinak ideologicky nevyznávají radikální feminismus.[2][3] Osoby takto označené považují slovo za urážlivé a podle kritiků je užíváno příliš zeširoka a omezuje otevřenou debatu.[4]

Mezi osobnosti jejich odpůrci označované za „TERFky“ patří například feministka Germaine Greerová[5] nebo spisovatelka J. K. Rowlingová.[6][7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku TERF na anglické Wikipedii.

  1. SMYTHE, Viv. I'm credited with having coined the word 'Terf'. Here's how it happened. The Guardian [online]. 2018-11-28. Dostupné online. (anglicky) 
  2. MILLER, Edie. Why is British media so transphobic?. theoutline.com [online]. 2018-11-05. Dostupné online. (anglicky) 
  3. LEWIS, Sophie. Opinion | How British Feminism Became Anti-Trans. The New York Times [online]. 2019-02-07. Dostupné online. (anglicky) 
  4. A backlash against gender ideology is starting in universities. The Economist [online]. 2021-06-05. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Představitelku TERF Germaine Greer na Festivalu spisovatelů nechceme! [online]. Prague Pride, 2019-08-01. Dostupné online. 
  6. J.K. Rowling Writes about Her Reasons for Speaking out on Sex and Gender Issues. www.jkrowling.com [online]. 2020-06-10. Dostupné online. (anglicky) 
  7. RAMBOUSKOVÁ, Bohdana. Muž v sukni vraždí ženy. Jde o další útok na trans lidi od nejslavnější TERFky světa J. K. Rowling?. LUI [online]. 2020-09-18. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]