T-S 81a Na hřebeni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
T-S 81a
Základní údaje
Typ srubuizolovaný pěchotní srub
OdolnostIII
Výzbrojlehký kulomet vz. 26
kanón vz. 36 ráže 4,7cm
těžký kulomet vz. 37
1× zdvojený t. kulomet vz. 37
Počet pater2
Nynější stavpostaven, zachovalý
nepřístupný
MístoBabí
Zeměpisné souřadnice
Výstavba
Stavební firmaKuliš & Konstruktiva, Praha
Betonáž srubu27. června-1. července 1938
Velení srubu
Velitel srubunezjištěno
Nadřízené ŽSVTrutnov
Osádka30 mužů

Srub T-S 81b s krycím názvem Na hřebeni, je izolovaný pěchotní srub těžkého opevnění na Trutnovsku umístěný na levém křídle tvrze Stachelberg. Srub byl vybudován jako součást opevnění Československa proti Německu před 2. světovou válkou.

Účelem palby srubu směrem k pevnosti bylo ze zálohy přehradit postup nepřítele po silnici od Žacléře na Trutnov v součinnosti s palbou z tvrzového pěchotního srubu T-St-S 74. Tomuto odpovídal i pravostranný projekt srubu se soustředěnou palebnou silou směrem k silnici.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Srub byl vybudován v jižním svahu na kótě 720[1] m "Vrchy" jako pravostranný, severozápadně od tvrze Stachelberg. Palebně je směřovaný ke srubu T-S 81b a hlavními zbraněmi k tvrzovému srubu T-St-S 74 tvrze Stachelberg, kde jeho palebné vějíře měly přehradit případný pohyb nepřítele po silnici směrem od Vějířovského lesa. Palebným protějškem (nebo zády) byl k tomuto srubu levostranný objekt T-S 81b, který palebně zajišťoval prostor z druhé strany. Mezi těmito sruby je příkrý sráz s hustým porostem, nevhodný pro postup nepřítele.

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní výzbroj měla být umístěna pod betonem, kanón se spřaženým kulometem a kulometné dvojče, obojí v palebném směru ke srubu T-S 81b. Lehký kulomet ve zvonu pokrýval okolí srubu a tři lehké kulomety pak prostor kolem srubu a vchod srubu. Vstupní chodba byla kryta střílnou pro ruční zbraň.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

K 1. říjnu 1938 provedena betonáž v obsahu 1.351 m3, vyzděny vnitřní příčky, omítky, objekt z části vybaven kulomety, provedeny terénní úpravy. Nebyly osazeny protiplynové uzávěry, bez zvonů, bez elektroinstalace, vzduchotechniky a vodoinstalace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prohlížecí služba WMS-ZABAGED® [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-12-13]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Novák: Opevnění na Stachelbergu, Jiří Novák, Jablonné na Orlicí 1998, ISBN 80-902326-0-4
  • Zdeněk Komanec, Michal Prášil: Tvrze československého opevnění 1935-1938 1.díl, Společnost přátel československého opevnění, s.r.o., Brno, 1998

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]