T-St-S 74 U silnice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
T-St-S 74
Základní údaje
Typ srubutvrzový pěchotní srub
OdolnostIV
Výzbrojlehký kulomet vz. 26
těžký kulomet vz. 37
kanón vz. 36 ráže 4,7cm
1× zdvojený t. kulomet vz. 37
Počet pater2
Nynější stavrozestavěn
MístoBabí
Zeměpisné souřadnice
Výstavba
Stavební firmaKuliš & Konstruktiva, Praha
Betonáž srubu1. 10. 1938
pouze základová deska, šachta
Velení srubu
Velitel srubunezjištěno
Nadřízené ŽSVTrutnov
Osádka34 mužů
Stav roku 2006 T-St-S 74. Základová deska vyčistěna, patrná betonová ucpávka výtahové a schodišťové šachty.

Srub T-St-S 74 byl projektován a částečně vybudován jako tvrzový pěchotní srub těžkého opevnění na Trutnovsku dělostřelecké tvrze Stachelberg. Srub byl vybudován jako součást tvrzového opevnění Československa před 2. světovou válkou proti Německu.

Účelem tohoto srubu bylo přehradit očekávaný postup nepřítele po silnici od Žacléře směrem na Trutnov v součinnosti s palbou ze samostatného pěchotního srubu T-S 81a. Tomuto odpovídal i levostranný projekt srubu se soustředěnou palebnou silou směrem k silnici.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Srub byl umístěn na samém okraji levého křídla tvrze Stachelberg, ve výšce 643 m n. m., s hlavními palebnými vějíři směrovanými k silnici. Tyto vějíře byly vzájemně odkloněny cca o 10° pro zvýšení celkového úhlu palby, ale i z důvodu samotného krytí krajní střílny, která by jinak vyčnívala z obranné clony bočního křídla směrem k silnici.

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Srub měl být pod betonem vyzbrojen ve směru k silnici dvojicí protitankových kanónů vz. 36 ráže 4,7cm se spřaženými těžkými kulomety vz. 37. Pro krytí obranné linie tvrze pak samostatným těžkým kulometným dvojčetem umístěným v kopuli, palebně směřovaným ke srubu T-St-S 73. Lehkým kulometem vz. 26 pod betonem směrovaným k T-St-S 77 kryjícím prostor před střílnami a dvojicí lehkých kulometů ve dvou zvonech pro krytí prostoru kolem srubu.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

K 1. říjnu 1938 provedena pouze betonáž základové desky, výtahové a schodišťové šachty, venkovní úpravy terénu neprovedeny.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Novák: Opevnění na Stachelbergu, Jiří Novák, Jablonné na Orlicí 1998, ISBN 80-902326-0-4
  • Zdeněk Komanec, Michal Prášil: Tvrze československého opevnění 1935-1938 1.díl, Společnost přátel československého opevnění, s.r.o., Brno, 1998

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]