Téleklos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Téleklos
NarozeníSparta
Místo pohřbeníHeroon of Teleclus at Sparta, near Asklepieion
Povolánípanovník
DětiAlkamenes
RodičeArchelaos
PříbuzníPolydóros (vnuk)
Funkcemytický spartský král
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Téleklos (starořecky Τήλεκλος) byl král Sparty přibližně v letech 760–740 př. n. l. z královského rodu Agiovců. Jeho spolukrálem z královského rodu Eurypontovců byl Nikandros.

Skutečné dějiny starověké Sparty z doby, kdy měl vládnout Téleklos jsou známé jen povrchně. Současníky zaznamenány nebyly, s přibývajícím časem se stopy dějinných událostí ztrácely a  antičtí historikové, kteří je později zaznamenali, už čerpali ze zdrojů, ve kterých lze těžko rozlišit skutečné události od legend a mýtů. Historik Herodotos žijící v pátém století př. n. l. nezaznamenal o králi Téleklovi žádné události. Zmiňuje se o něm jen jako o předkovi krále Leónida v královské linii rodu Agiovců.

Více podrobností zmiňuje historik a geograf Pausaniás, který ve druhém století navštívil Řecko a kromě popisů krajiny a jejích pamětihodností psal i o její historii. Pausaniás ve své knize Cesta po Řecku píše, že za panování krále Télekla Sparta už téměř dovršila dobývání území Lakónie. Sparťané dobyli města achájských starousedlíků Amykly, FáriduGerantry. Města Fáris a Gerantry byly útoky Sparťanů vyděšené a vzdaly se bez boje. Amykly však Sparťanům kladly houževnatý odpor, ale nakonec dobyvatelům podlehly.

Pausaniás zaznamenal i událost, která se podle něj měla později stát jednou z příčin vypuknutí vojenského konfliktu mezi Spartou a Messénií. Tento příběh vypráví, že na hranicích mezi Spartou a Messénií u chrámu bohyně Artemis se každoročně konaly oslavy. Sparťané a Messéňané je slavili společně až do chvíle, kdy Messéňané na těchto oslavách zavraždili krále Sparty Télekla, který jim chtěl zabránit v únosu spartských pannen. Unesené a znásilněné panny údajně později spáchaly sebevraždu. Podle Messéňanů se však tato událost odehrála jinak. Mladí Sparťané převlečení za dívky se s ukrytými dýkami během noci pokusili zavraždit messénské šlechtice. Messéňané se bránili a při tomto incidentu byl zabit i král Téleklos. Následníkem Télekla se stal jeho syn Alkamenes.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Téleklos na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hérodotos, Dějiny, VII, 204.
  • Pausaniás, Cesta po Řecku, 3, 2, 6; 3, 2, 7; 4, 4, 1; 4, 4, 2; 4, 4, 4.