Svět pod hlavou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svět pod hlavou
Původní názevSvět pod hlavou
Žánrdrama / mysteriózní / psychologický
Formátseriál
PředlohaLife on Mars
ScénářOndřej Štindl
Robert Geisler
Benjamin Tuček
RežieRadim Špaček
Marek Najbrt
HrajíVáclav Neužil
Ivan Trojan
Judit Bárdos
Jan Budař
Václav Kopta
Tomáš Jeřábek
Kryštof Hádek
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Počet řad1
Počet dílů10
Obvyklá délka52 minut
Produkce a štáb
ProducentMichal Reitler
Vratislav Šlajer
KameraMartin Štěpánek
HudbaHynek Schneider
StřihMichal Hýka
Petr Mrkous
Anna Ryndová
ZvukJiří Melcher, Lukáš Moudrý
Premiérové vysílání
StaniceČT1
Vysíláno2. ledna 2017 6. března 2017
Oficiální webové stránky
Svět pod hlavou na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svět pod hlavou (2017) je seriál České televize v režii Radima Špačka a Marka Najbrta inspirovaný britským seriálem Life on Mars (2006). Pojednává o současném policistovi Filipu Marvanovi, kterého srazí auto a v kómatu prožívá rok 1982. Zde potkává své rodiče a kromě obvyklé policejní práce rozplétá záhadu kolem své rodiny a hledá, jak by se mohl opět probudit ve své době.

Najbrt natočil šest dílů, Špaček čtyři.

Název seriálu je odvozen z písně V stínu kapradiny Jany Kratochvílové, dobová hudba má v seriálu svoji roli. Kupř. třetí díl se odehrává během Festivalu politické písně; v roli svazácké zábavové kapely zde vystupuje skupina Květy s písněmi Sólo má dobrá nálada a Láska je zboží tuzexový. Další narážkou je zde poté fiktivní skupina Sloky, která není ničím jiným než parodií na skupinu Kroky Františka Janečka. Nahrávky přímo této kapely se v seriálu objevují také.

Seznam dílů[editovat | editovat zdroj]

  1. Stín kapradiny
  2. Anděl odplaty
  3. Mrtvý lidi
  4. Orchidej na smetišti
  5. Závadová mládež
  6. Dvojboj
  7. Smrt špióna
  8. Rodinná záležitost
  9. Mrtvý muž
  10. 1983

Děj[editovat | editovat zdroj]

Protagonistou seriálu je policista Filip Marvan. Je členem policejního týmu pro odhalování organizovaného zločinu. Při přípravě domovní prohlídky jednoho pražského mafiána jej však zničehonic kontaktuje jeho mladší bratr, který má problémy. Po příjezdu domů v Ústí nad Labem zjistí o co jde – jeho bratr dluží horentní sumu zdejšímu podnikateli a mafiánovi Šejbovi. Ten je ochoten celý dluh prominout, pokud mu Filip z chystané domovní prohlídky donese zápisník uložený v sejfu. Filip tak po dlouhém váhání uskuteční krádež notesu při prohlídce a předá ho Šejbovi, čímž své policejní povolání kvůli bratrovi zradí. Při odchodu z klubu Krystal ho srazí auto a on se probere až v nemocnici — v roce 1982.

Zjišťuje, že jeho totožnost je stále Filip Marvan, ale že je příslušníkem nikoli policie, ale Sboru národní bezpečnosti. Do jeho nové služby ho zasvětí zdejší „buzerující tvrďák“ Martin Plachý (Ivan Trojan), ze kterého se ale nakonec vyklube charakterní policajt na téměř bezpáteřním oddělení straníků a zasloužilých pracovníků, kteří mnohdy kladou požadované závěry nad skutečné vyšetřování.

Na oddělení se tak poznává majorem Špalkem (Václav Kopta), lehce více-méně nechápajícím Slávkem Brouskem (Tomáš Jeřábek) nebo stranickým kádrem Klementem Kratěnou (Jan Budař). Poměrně záhy se dostane do kontaktu i se svými rodiči (matkou – dcerou ředitele kulturáku a otcem – v té době příslušníkem problémových „mániček“), kteří si teprve postupně uvědomují, že čekají dítě, kterým bude právě Filip. Filip se dlouho nemůže srovnat s nevyřešenými vztahy v rodině a nezodpovězenými otázkami. Jeho otec se totiž z jeho pohledu bezdůvodně oběsil v době, kdy mu bylo deset a matka je poté musela vychovávat sama. Průvodkyní a důležitým záchytným bodem v komunistické šedi je pro něj slovenská doktorka Kristýna Čáslavová (Judit Bárdos), se kterou ho poutá silný přátelský vztah přerůstající v lásku.

Čím víc si Filip uvědomuje, proč je v kómatu, ze kterého se není schopen probrat, ale zároveň někde jinde, tím víc je v nebezpečí. Je to nejdříve vědomí, že na otcově zradě a doživotních depresích má lví podíl právě Klement Kratěna, který ho a jeho kamarády dostal do vězení za pokus překročit státní hranici. Nebezpečnější než Kratěna je však funkcionář Šejba a především jeho syn, předseda SSM „Šejbič“. Šejba mladší je týž mafián Šejba, kvůli kterému se zde octl. Filip si uvědomuje, že musí najít klíč, který ho z kómatu vyvede. Poznává, že mu nestačí se vypořádat s minulostí své rodiny, ale že musí najít životaschopný vztah i k vlastní přítomnosti. Děj tak postupně graduje do jedné velké pasti, kterou nad ním rozevírá StB a ze které není téměř úniku. Je zde i motiv psychiatrické léčebny, odkud se mu podaří uprchnout. Pak se úspěšně pokusí o přechod státní hranice, při kterém je však těžce postřelen jeho průvodce „světem pod hlavou“ Martin Plachý. Filip za železnou oponou ulehne do listí a probere se v reálném čase z kómatu. Na základě prožitého vyřeší svůj původní případ, pochopí souvislosti nejen svého života a smíří se s bratrem. Také zjistí, že ten, co mu nejvíc pomáhal – Martin Plachý – byl reálnou osobou a byl nevinně popraven za vraždu Slávka a „špiónování“. Obě časové roviny spolu interagují a hledat klíč k jejich vztahu je do značné míry na divákovi.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Václav Neužil por. Filip Marvan
Ivan Trojan Martin Plachý
Judit Bárdos doktorka MUDr. Kristýna Čáslavová
Jan Vlasák npor. Klement Kratěna
Jan Budař npor. Klement Kratěna (za mlada)
Václav Kopta mjr. Alois Špalek
Tomáš Jeřábek Slávek Brousek
Ján Sedal patolog MUDr. Ivan Mrázek
Kryštof Hádek Jan Marvan, otec Filipa
Marie Doležalová Simona Marvanová (za mlada), matka Filipa
Ljuba Krbová Simona Marvanová, matka Filipa
Miroslav Hanuš svazák Josef Šejba
Jan Cina svazák Josef Šejba (za mlada)
Marek Daniel náměstek Viktor Šejba
Marek Adamczyk Kryštof Marvan, bratr Filipa
Igor Chmela Felix Kartouz, děda Filipa
Jitka Schneiderová Milada Kartouzová, babička Filipa
Michal Dalecký esenbák Kužílek
David Máj esenbák Vingl
Marek Pospíchal Dominik Skála
Václav Marhold pacient Březina
Jan Plouhar kriminalista Tomáš
Roman Zach kapitán Klíma
Ondřej Malý psychiatr Staněk
Robert Mikluš psychiatr Kotyk
Ladislav Hampl fotograf Černý
Roman Mrázik hostinský Bartáček
Alžbeta Stanková Lída Majerová
Jiří Černý Josef Kout
Jiří Maryško Michal Křížek
Vasil Fridrich Pavel Kroupa
Marek Taclík Luboš Nováček, klávesák skupiny Sloky
Jana Plodková Magda, zpěvačka skupiny Sloky
Jakub Wehrenberg Rudolf, kytarista skupiny Sloky
Tomáš Měcháček Čeněk Fuchs, kytarista skupiny Sloky
Marek Brodský Svatopluk Kulič, bubeník skupiny Sloky
Jan Španbauer Dingo, kytarista skupiny Sloky
Tomáš Bambušek Igor Pivoda, mánička
Daniel Tůma Tomáš Humpl, mánička

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]