Sunža (město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sunža
Сунжа
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška320 m n. m.
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhSeverokavkazský
RepublikaIngušsko
Sunža
Sunža
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha235,6 km²
Počet obyvatel62 078 (2021)
Hustota zalidnění263,5 obyv./km²
Správa
Vznik1845
Oficiální websunjagrad.ru
Telefonní předvolba87341
PSČ386200–386204
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sunža (rusky Сунжа, do roku 2016 ОрджоникидзевскаяOrdžonikidzevskaja) je město v Ingušsku v Ruské federaci. Při sčítání lidu v roce 2010 měla přes jednašedesát tisíc obyvatel.

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Sunža leží na severním okraji Velkého Kavkazu na levém břehu řeky Sunži, pravého přítoku Těreku v úmoří Kaspického moře. Je vzdálena přibližně 20 kilometrů severovýchodně od větší Nazraně a s ní sousedícího Magasu, hlavního města Ingušska. Přímo po východním kraji Sunži prochází hranice mezi Ingušskem a sousedícím Čečenskem, jehož hlavní město Grozný je vzdáleno jen zhruba padesát kilometrů východně.

Přes Sunžu prochází železniční trať BeslanGroznýGudermes uvedená do provozu v roce 1894. Zdejší stanice se nazývá Slepcovskaja (Слепцовская).

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Sunža byla založena v roce 1850 jako stanice Těreckých kozáků pojmenovaná Sunženskaja (Сунженская) podle řeky. Už v roce 1852 ale dostala nové jméno Slepcovskaja (Слепцовская) k poctě generálmajora Nikolaje Pavloviče Slepcova, který padl v Kavkazské válce v roce 1851 v boji proti silám Imáma Šamila.

Další přejmenování na Ordžonikidzevskaja (Орджоникидзевская) přišlo v roce 1939 k poctě sovětského politika Grigorije Konstantinoviče Ordžonikidzeho.

Během první a druhé čečenské války na přelomu tisíciletí se zněkolikanásobil počet obyvatel obce příchodem čečenských uprchlíků, ale až v roce 2015 došlo k povýšení na sídlo městského typu.

Dne 3. února vydal prezident Dmitrij Medveděv dekret o přejmenování obce, jež se od té doby nazývá Sunža. Následně bylo na základě referenda rozhodnuto o povýšení na město, což stvrdil svým podpisem ingušský prezident Junus-bek Jevkurov dne 25. listopadu 2016.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sunscha (Inguschetien) na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]