Studentská komora Rady vysokých škol

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Studentská komora Rady vysokých škol (zkráceně SK RVŠ) je národní reprezentací studentek a studentů vysokých škol a součástí Rady vysokých škol.

Logo SK RVŠ

Poslání[editovat | editovat zdroj]

Studentská komora RVŠ zastupuje všechny studenty a studentky vysokých škol v České republice. Prosazuje jejich zájmy na národní a mezinárodní úrovni. Usiluje o spolupráci mezi studujícími a vyučujícími, dialog s vládou České republiky a orgány veřejné správy, a o rozvoj akademické samosprávy.[1]

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Zástupci vysokých škol jsou delegováni akademickými senáty nebo obdobnými orgány v případě soukromých vysokých škol.

V čele komory stojí předseda, který je zároveň kandidátem na místopředsedu Rady vysokých škol.[2]

V lednu 2024 proběhla ustavující schůze SK RVŠ ve stálém zasedání 2024–2026, předsedou SK RVŠ byl znovuzvolen Michal Farník, delegát Českého vysokého učení technického v Praze. Místopředsedkyní pro vnitřní řízení a organizaci se stala Katarína Rovenská, delegátka za Vysoké učení technické v Brně. Do pozice místopředsedy pro zahraniční záležitosti byl znovuzvolen Damir Solak, delegát Masarykovy univerzity. Spolu s Markem Boňkem, delegátem Univerzity Karlovy, a Veronikou Říčanovou, delegátkou Mendelovy Univerzity, tvoří Předsednictvo SK RVŠ.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Komora se schází několikrát do roka dle předem stanovených termínů. Celkovou agendou se zabývá plénum, které se pak dělí do komisí a pracovních skupin. Dílčí části pléna připravují podklady a návrhy usnesení pro plenární zasedání. V rámci usnesení se Studentská komora Rady vysokých škol vyjadřuje k aktuálnímu dění v oblasti vysokých škol, zejména k situacím, které mohou nepříznivě zasáhnout situaci studentů VŠ (např. novelizace zákona, problémy v rámci akreditace...).

Důležitou myšlenkou SK RVŠ je také sdílení zkušeností z jednotlivých vysokých škol a posilování vztahů studentských akademických senátorů. Za tímto účelem pořádá SK RVŠ pravidelné konference a workshopy pro studentské akademické senátory. Největší akcí, kterou SK RVŠ v roce 2017 pořádala, byl Studentský Konvent.

SK RVŠ pravidelně pořádá vzpomínkové akce během 17. listopadu - zejména v Žitné ulici v Praze.

Studentská komora se rovněž i aktivně zastává studentů v případě ohrožení jejich studentských práv a podporuje i další aktivity zlepšující studium a postavení studentů. V minulosti se například zasadila o zvýšení příspěvků pro doktorandy (2017) a zrušení povinnosti platit zdravotní pojištění pro nepracující studenty doktorských studií.

Komise, sekce a pracovní skupiny[editovat | editovat zdroj]

Ve stálém zasedání (2024–2026) fungují ve Studentské komoře Rady vysokých škol tyto komise:

Kromě komisí zřizuje SK RVŠ i pracovní skupiny. Pracovní skupiny jsou uskupení spíše neformálního charakteru, v jejichž čele stojí koordinátor.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1990 byla založena Rada vysokých škol (RVŠ). Od roku 1991 mohou být studenti členy RVŠ, ale pouze jako delegáti jednotlivých vysokých škol. Studentská komora byla založena v roce 1992, ovšem její členové nebyli členové RVŠ, až od roku 1995 jsou členové Komory plnoprávnými členy Rady.

Ceny Jana Opletala (CJO)[editovat | editovat zdroj]

Logo CJO

Studentská komora Rady vysokých škol od roku 2004 udílí Ceny Jana Opletala. Původně se cena udělovala osobnosti nebo skupině osobností za výjimečný přínos v rozvoji akademické obce, hájení akademických práv a svobod, posílení studentských práv a svobod, významné přispění v boji proti bezpráví, za rovné zacházení a příležitosti nebo proti jakékoliv diskriminaci v uplynulém období.[3]

Od roku 2023 SK RVŠ udílí ceny se spolkem Díky, že můžem. Cena se udílí v den výročí úmrtí Jana Opletala ve třech kategoriích: student/ka střední školy, student/ka vysoké školy a osobnost do 30 let.

O udělení Ceny rozhoduje Výbor složený z členů SK RVŠ a spolku Díky, že můžem, osobností z řad středoškolského a vysokoškolského přostředí a dále též osobností zastupujících občanskou společnost a předchozích laureátů CJO.

Laureáti Ceny Jana Opletala:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.skrvs.cz/?about
  2. Archivovaná kopie. www.skrvs.cz [online]. [cit. 2018-02-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-02-18. 
  3. Archivovaná kopie. www.skrvs.cz [online]. [cit. 2015-07-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-07-09. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]