Přeskočit na obsah

Stanislav Kraft

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
doc. et doc. RNDr. Stanislav Kraft, Ph.D.
Narození23. července 1984 (39 let)

ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materJihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Povolánívysokoškolský učitel a geograf
ZaměstnavatelJihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stanislav Kraft (23. července 1984 ) je český geograf zaměřující se na sociální geografii a vedoucí katedry geografie na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Od roku 2024 na fakultě zastává funkci proděkana pro zahraniční vztahy. Do geografického výzkumu přispěl v oblasti dopravní geografie a sociogeografické regionalizace.

Akademický životopis[editovat | editovat zdroj]

V letech 2002–2007 studoval obor Učitelství pro 2. stupeň ZŠ (zeměpis–dějepis) na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V roce 2009 získal titul RNDr. na Geografickém ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně v oboru Sociální geografie, kde obhájil rigorózní práci na téma Dopravní hierarchie středisek osídlení České republiky a její změny v transformačním období: geografická analýza. V roce 2012 složil doktorskou státní zkoušku (Ph.D.) v oboru Regionální geografie a regionálního rozvoje na Geografickém ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Disertační práce nesla název Aktuální změny v dopravním systému České republiky: geografická analýza.

V roce 2016 obhájil habilitační práci na téma Doprava a prostorová organizace společnosti: teoretická východiska a aplikace na území České republiky na Přírodovědecké fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě v oboru Humánní geografie a byl jmenován docentem. V roce 2024 se také habilitoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v oboru Sociální geografie a regionální rozvoj, kde obhájil habilitační práci na téma Inovativní přístupy ke studiu dopravních interakcí a funkčních dopravních regionů.

Profesní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2007 působí na katedře geografie Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde začínal jako odborný asistent a v roce 2016 se na stejném pracovišti stal docentem. Od roku 2013 působil jako zástupce vedoucího a následně jako vedoucí katedry. V rámci pedagogické činnosti vyučuje předměty jako Sociální geografie I (Geografie osídlení), Sociální geografie III (geografie dopravy, geografie služeb aj.), Didaktický seminář z Geografie České republiky či Specializační přednášky z fyzické a sociální geografie. Je garantem Zahraniční geografické exkurze či Exkurze po České republice.

Vědecká a publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Stanislav Kraft je autorem a spoluautorem vědeckých publikací, monografií a článků citovananých v databázích Web of Science či Scopus. Mezi jeho práce patří studie zaměřené na funkční regiony jako platformu pro definici integrovaných zón dopravního systému, identifikaci nehodových míst motocyklů v České republice a jejich podmíněných faktorů, či průzkum denních mobilitních rytmů v městském prostředí.

Stanislav Kraft se stal spoluřešitelem vědeckých grantů získaných z Grantové agentury České republiky. V roce 2023 vystoupil s přednáškou na téma „GIS-Based Research On Traffic Accidents Using Advanced Statistical Methods“ v Center for Geographic Analysis Harvardovy univerzity, v níž popsal inovativní přístupy využívání geografických informačních systémů k identifikaci hotspotů dopravních nehod motocyklů v České republice a k modelování rizikovosti úseků silniční sítě pro motocyklovou dopravu.

Dále přednášel na California State University v San Bernardinu, Leonard Transportation Center (USA, 2022), University of Miami, Department of Geography and Regional Studies  (USA, 2021), Stellenbosch university, Department of Logistics (Jihoafrická republika, 2019), University of Lisbon, Institute of Geography and Spatial Planning  (Portugalsko, 2019), California State University, Department of Geography and Environmental Sciences (USA, 2018), University of Granada, Department of Human Geography (Španělsko, 2018), The University of California v Berkley (2024). včetně řady univerzit na Slovensku a České republice.  

Další aktivity[editovat | editovat zdroj]

Stanislav Kraft je členem České geografické společnosti, v níž působí jako vědecký tajemník. Stal se také členem redakčních rad časopisů Journal of Geography, Politics and Society, Transport Geography Papers of Polish Geographical Society a Acta Universitatis Palackianae Olomucensis, Facultas Rerum Naturalium, Geographica a členem Výzkumného centra dopravní geografie a CENARS - Centra pro analýzu regionálních systémů. Je členem Komise programů pro podporu vědy na Univerzitě Karlově pro oblast přírodních věd, matematiky a informatiky.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]