Stříbrný vrch (Novohradské hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stříbrný vrch
Tor na vrcholu Stříbrného vrchu
Tor na vrcholu Stříbrného vrchu

Vrchol936 m n. m.
Prominence54 m ↓ u Okružní cesty
Izolace2,1 km → Vyhlídka (Novohradské hory)
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříNovohradské hory / Pohořská hornatina / Žofínská hornatina
Souřadnice
Stříbrný vrch
Stříbrný vrch
Horninažula weinsberského typu
PovodíMalše
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stříbrný vrch (německy Gross Aibenberg) je součástí výrazného hřbetu mezi Pohorskou Vsí a Žofínem v Novohradských horách, dosahuje nadmořské výšky 936 metrů. Nachází se čtyři kilometry jihovýchodně od Pohorské Vsi a jeden kilometr západně od česko-rakouské hranice.

Geologie a geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Skalní základ Stříbrného vrchu tvoří jednotvárná série moldanubika, z níž zde vystupuje moldanubický pluton, zastoupený středně zrnitou porfyrickou biotitickou žulou weinsberského typu, ve vrcholových polohách s menšími intruzemi biotitické žilné žuly a žilného křemene. Ve vrcholových partiích Stříbrného vrchu se nachází rozsáhlá kryoplanační terasa (150 × 150 metrů), z níž vystupuje mohutný tor. Okraje kryoplanační terasy jsou tvořeny mrazovými sruby, zvětralou skalní hradbou a balvanovitými sutěmi a kamennými proudy. Mezi četnými skalními útvary na jižním svahu se nalézá útvar hřibovitého tvaru.[1] Na mírnějším severozápadním až severním svahu se vyskytuje koncentrace pramenišť.[2]

Přírodní rezervace[editovat | editovat zdroj]

Stříbrný vrch je součástí přírodní rezervace Pivonické skály. Předmětem ochrany jsou relativně přirozené porosty acidofilních a květnatých bučin, s charakteristickým floristickým složením a druhově početnou avifaunou.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Na Stříbrný vrch nevede žádná značená cesta a přístup je proto orientačně náročnější. Z jihu vede pod Stříbrný vrch zpevněná cesta od bývalé osady Terčí Huť. Z této cesty pak vychází Okružní cesta, která v nadmořské výšce cca 880 m Stříbrný vrch obkružuje. V závěrečném úseku výstupu z jižní strany na skalnatý vrchol jsou zachované kamenné schody, které jsou dokladem, že před druhou světovou válkou byl Stříbrný vrch, podobně jako nedaleký Pivonický vrch, vyhledávaným turistickým cílem. Z této doby se také dochoval buquoyský pomník v podobě kamenné mohyly s nápisem Karl Georg’s Tanne 1927 stojící 110 metrů severně od vrcholu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČÍŽEK, Ondřej. Morfometrická analýza Novohradských hor. České Budějovice, 2008. 87 s. Diplomová práce. Pedagogická fakulta JČU. Vedoucí práce Jiří Rypl. s. 42. Dostupné online.
  2. WIMMER, Jiří. Plán péče o EVL/ZCHÚ Žofínský prales – Pivonické skály. [s.l.]: NaturaServis, 2014. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]