Chrudimka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Porthos (diskuse | příspěvky)
m Robot: Změna kategorie Kategorie:České řeky
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Chrudimka''' je řekou pramenící na [[Českomoravská vrchovina|Českomoravské vrchovině]]. Dříve se jí říkávalo Kamenice, název Chrudimka pochází až z pozdějších dob. Pramení na úbočí kopce U Oběšeného, mezi [[Filipov]]em, [[Chlumětín]]em a [[Svratouch]]em, kde hlavní pramen vytéká ze studánky. Jsouc obklopena malebnou přírodou [[Žďárské vrchy|Žďárských vrchů]] a [[Železné hory|Železných hor]], strmými skalnatými svahy i úrodnou nížinou protéká při své cestě do [[Polabí]] kupříkladu městy [[Hlinsko]], [[Trhová Kamenice]], [[Slatiňany]], [[Chrudim]] a [[Pardubice]], kde se vlévá do [[Labe]]. Jsou na ní postaveny přehradní nádrže [[Hamry]], [[Sečská přehrada|Seč]] a [[Křižanovická přehrada|Křižanovice]]. Délka Chrudimky je 104,4 km, plocha povodí je 870 km2.
'''Chrudimka''' je řekou pramenící na [[Českomoravská vrchovina|Českomoravské vrchovině]]. Dříve se jí říkávalo Kamenice nebo Ohebka (podle hradu Oheb), název Chrudimka pochází až z pozdějších dob. Pramení na úbočí kopce U Oběšeného, mezi [[Filipov]]em, [[Chlumětín]]em a [[Svratouch]]em, kde hlavní pramen vytéká ze studánky. Jsouc obklopena malebnou přírodou [[Žďárské vrchy|Žďárských vrchů]] a [[Železné hory|Železných hor]], strmými skalnatými svahy i úrodnou nížinou protéká při své cestě do [[Polabí]] kupříkladu městy [[Hlinsko]], [[Trhová Kamenice]], [[Slatiňany]], [[Chrudim]] a [[Pardubice]], kde se vlévá do [[Labe]]. Jsou na ní postaveny přehradní nádrže [[Hamry]], [[Sečská přehrada|Seč]] a [[Křižanovická přehrada|Křižanovice]]. Délka Chrudimky je 104,4 km, plocha povodí je 870 km2.

Vlastivědná stezka Krajem Chrudimky
Od pramene řeky Chrudimky vede stezka, spojující zajímavá a krásná místa v regionu. Celková délka je 82 km, překonává výškový rozdíl 390 m. Na třicetijednom přírodovědně a kulturně zajímavém místě je vybavena informačními tabulemi.



{{Česko-pahýl}}
{{Česko-pahýl}}

Verze z 18. 11. 2006, 02:37

Chrudimka je řekou pramenící na Českomoravské vrchovině. Dříve se jí říkávalo Kamenice nebo Ohebka (podle hradu Oheb), název Chrudimka pochází až z pozdějších dob. Pramení na úbočí kopce U Oběšeného, mezi Filipovem, Chlumětínem a Svratouchem, kde hlavní pramen vytéká ze studánky. Jsouc obklopena malebnou přírodou Žďárských vrchů a Železných hor, strmými skalnatými svahy i úrodnou nížinou protéká při své cestě do Polabí kupříkladu městy Hlinsko, Trhová Kamenice, Slatiňany, Chrudim a Pardubice, kde se vlévá do Labe. Jsou na ní postaveny přehradní nádrže Hamry, Seč a Křižanovice. Délka Chrudimky je 104,4 km, plocha povodí je 870 km2.

Vlastivědná stezka Krajem Chrudimky Od pramene řeky Chrudimky vede stezka, spojující zajímavá a krásná místa v regionu. Celková délka je 82 km, překonává výškový rozdíl 390 m. Na třicetijednom přírodovědně a kulturně zajímavém místě je vybavena informačními tabulemi.


Šablona:Česko-pahýl